Allt du skulle vilja veta om… laxen

Salmo salar, atlantlax, lax – eller, som många inom fiskekretsar kallar den – fiskarnas konung. En fisk vilken tillhör familjen för strålfeniga fiskar (Salmonidae), bestående av tio släkten och minst 200 olika arter. Den finns i alla Sveriges omgivande hav och är en av de vanligaste och mest uppskattade matfiskarna i svenska fiskdiskar.

Laxen är en köttätare vars kost främst består av kräftdjur och andra fiskar, men även insekter och plankton. Den kan bli uppemot 150 centimeter lång och 15 år gammal, vilket även är medellivslängden för dvärgpudeln. Som mest kan den väga 50 kilo, desto vanligare är dock vikt på omkring 2 till 13 kilo.

10 000 ägg

Trots att laxen växer upp i havet är det i strömmande sötvatten den föds och ofta dör. Det är i den älv eller å laxen kläcks som den också tillbringar sina första levnadsår. En laxhona lägger omkring 10 000 ägg, vilka kläcks under april och maj. 

Efter några år i sötvattnet vandrar den ut i havet där den lever ett kringflackande liv, innan den sedan börjar sin resa tillbaka till sin födelseplats under våren och sommaren, där den sedan kopplar av ett tag. När det lider mot höst är det dags för lek. 

Denna härliga lek kan pågå i flera veckor men på grund av utmattning är det bara omkring 3 till 6 procent av laxen som lever vidare och lyckas ta sig tillbaka till havet. 

Allvarlig hotad

Den vilda laxen anses på sikt vara allvarligt hotad på grund av hårt fiske i hav och älvar samt att dess naturliga lekplatser förstörts eller är svåråtkomliga till följd av vattenkraftsutbyggnad. För att kompensera för detta utplanteras lax. Den som fiskar och lyckas fånga en lax kan avgöra huruvida den är vild eller ej, då odlad lax måste fenklippas och därmed saknar en fettfena. 

Känner du att detta med laxfiske är något du vill utforska vidare? Planera in en resa till Tana älv, på gränsen mellan Norge och Finland, en plats känd för storvuxna laxar och laxar i stor mängd.

Tips på våra bästa laxrecept:

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.