Publicerat 19/11 - 2019

Lyxlax i ugn med asiatisk sallad

Höstig lax i ugn med asiatisk touch. Och till det en enkel sallad, också den asieninspirerad. En lika enkel som fantastiskt god rätt som inte tar mer än 20 minuter att tillaga. Dessutom överraskande billig, perfekt nu dagarna innan löning.

Ingredienser 4 personer

  • 4 frysta laxfiléer
  • 150 ml teriyakimarinad
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 msk sesamfrö

Gör så här

  • Tina laxen.
  • Sätt ugnen på 175˚C.
  • Lägg laxen i en ugnsfast form, strö över salt och häll sedan lite teriyakisås över varje laxbit. Strö över sesamfröna.
  • Sätt in formen mitt i ugnen. Ugnsbaka i omkring 10 minuter eller tills laxen når en innertemperatur på 56˚C.  (Går annars alltid att skära försiktigt i laxen för att se att den är genomstekt). 

Ingredienser sallad

  • 150 g vitkål
  • 3 morötter
  • 2 dl hackad koriander
  • 2 msk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk färskpressad lime
  • 2 tsk strösocker
  • 2 msk sesamfrön

Gör så här: 

  • Riv morötterna, strimla vitkålen, blanda.
  • Blanda hälften av koriandern med soja, limejuice, olja och socker. Rör till sockret löses upp. 
  • Blanda med morots- och vitkålsblandningen.
  • Servera laxen med sallad på en stor tallrik. Toppa med resterande koriander och sesamfrön.
  • Och utmana dig själv och ät med pinnar.
  • Servera ett glas kylskåpskallt rosa bubbel i vitvinsglas.

Vinliv tipsar!

Perfect Day Pink Bubbles

Ett bubbelvin från Italien på druvan Sangiovese. Vinet har en uppfriskande fruktsöt ton med inslag av smultron, jordgubbar, persika i balanserad stil
med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna som aperitif i trevligt sällskap eller till en härlig rätt på lax med asiatisk touch. Det är också ett perfekt mingelvin som får mig att längta till sommaren.
Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv

Nr 74841 • 89 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.