Nyårsmenyn

Detta märkliga 2020 måste firas av med dunder och brak. Så varför inte slå på stort och satsa stenhårt på en sprakande nyårsmeny med bästa vintips? Både förrätt och dessert kan dessutom tillagas i förväg. Smaklig spis och Gott nytt! 

Amuse-bouche:
Pizzabitar med löjrom

Ingredienser (4 personer)
400 g pizzadeg på surdeg
1 dl crème fraîche
100 g parmesanost

Topping
1 st lök, liten
1 st gräslök, kruka
1 dl crème fraîche
1 st citron, skalet av 
1 krm svartpeppar
1 krm flingsalt
100 g löjrom

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Kavla ut degen till önskad form. Lägg den på en smord plåt.
  3. Bred på crème fraîche och strö över färskriven parmesanost. Grädda i ugn i ca 10 minuter.
  4. Hacka lök och gräslök.
  5. Ta ut pizzan och strö över lök och gräslök. Riv lite citronskal över pizzan. Strö över svartpeppar och lite flingsalt. Skär pizzan i bitar. Toppa med klickar av crème fraîche och löjrom. Servera.

Läs även Bästa bubblet till tolvslaget.

Vinliv tipsar!

GH Mumm Grand Cordon

Mumsig champagne med härlig fräschör, lite brödiga toner och en elegant längd.

nr 7543 • 399 kr
(ordervara)

Chablis Premier Cru Grande Cuvée 2017

Skarp syra med massor av mineral karaktär och örter i ursprungstypisk, attraktiv stil.

nr 6237 • 229 kr

Förrätt:
Potatis- och purjolökssoppa med färska räkor

Ingredienser (4 personer)
300 g potatis, skalad
100 g purjolök
4 dl hönsbuljong
1 dl vitt vin
4 dl grädde
3 msk smör
1 citron, skalet av
salt
1 kruka dill, finhackad

Gör så här:

  1. Grovhacka purjolök och skär potatis i mindre bitar. 
  2. Fräs purjolöken långsamt tills den blir mjuk i smör och tillsätt sedan potatis. Fräs kort.
  3. Slå på hönsbuljong, vitt vin- Koka upp och låt koka några minuter. Slå på 3 dl grädde och låt koka tills potatisen är mjuk.
  4. Riv i citronskal, smaka av med salt. Mixa slät och låt svalna. Blanda i resten av grädden.
  5. Slå upp soppan och toppa med några handskalade färska räkor och dill. Servera.

Vinliv tipsar!

Kir-Yianni Assyrtiko 2019

Härlig blandning av krusbär, lime och gröna äpplen i välbalanserat vin från Grekland.

nr 2338 • 99 kr

Attis Lías Finas Albariño, 2018

Massor av frukt, citrus och gula äpplen i smeksamt lättdrucket vitt vin från Spanien.

nr 71667 • 169 kr
(ordervara)

Varmrätt:
Hjortfilé med skivad jordärtskocka och päron stekt i messmör

inspirerat av Tommy Myllymäki

Ingredienser (4 personer)
600 g hjortfilé
500 g jordärtskockor
100 g morot
2 msk timjan, grovhackad
2 msk salvia
2 päron, i 4 klyftor vardera
1 dl messmör
Olivolja och smör, till stekning
Flingsalt
Svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra filén. Stek den hastigt på alla sidor i olivolja och (rikligt med) smör i en stekpanna på medelvärme. Låt smöret få närmast brun färg innan du lägger i köttet.
  2. Låt sedan köttet steka färdigt i ugn till en innertemperatur på 54 grader.
     
  3. Skala och skiva jordärtskockorna och morötterna i tjocka skivor. Gnid in dem med olja, salvia och timjan. Ugnsbaka i ugnen på 150 grader tills de är mjuka, ca 30 minuter.
  4. Stek jordärtskockor, morötter och päron i smör tills päronen börjar mjukna, 3 – 5 minuter. Tillsätt messmör och sänk värmen. Stek tills lagom rinnig konsistens. (Var uppmärksam så att det inte stelnar, det går fort.) Smaka av med flingsalt och peppar.
  5. Skiva köttet, lägg upp med jordärtskockor, morötter och päron. Ringla messmöret i pannan över maten. Servera.

Vinliv tipsar!

Gattinara Travaglini Giancarlo 2016

Kryddigt, lite utvecklad smak med inslag av nypon, plommon, körsbär och vaniljsötma.

nr 2372 • 199 kr

Louis Jadot Santenay 2014

Njutbara mognadstoner med inslag av både fräschör, fat, sötlakrits och mogna bär.

nr 77493 • 249 kr
(ordervara)

Dessert:
Kladdkaka med vispgrädde och hackad mandel

Ingredienser (8 bitar)
100 g smör
2 st ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
2 krm salt
smör till formen
ströbröd till formen

Ingredienser till servering
2 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel
Björnbär

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
  2. Smält smör i kastrull, låt det svalna.
  3. Vispa ihop ägg och socker med handvisp. Blanda kakao, vaniljsocker, salt och vetemjölet i en bunke. Rör ner i äggblandningen.
  4. Tillsätt det smälta smöret. Blanda ihop till en jämn smet. Häll över smeten i den smörade och bröade formen. Grädda sedan mitt i ugnen i 10 – 15 minuter. Ju kortare tid, desto kladdigare kaka. Vispa grädden under tiden. 
  5. Ta ut kladdkakan och låt svalna. Toppa sedan med vispad grädde, björnbär och hackad mandel. Servera.

Bästa vin till:

Churchill’s Late Bottled Vintage 2014

Fikon, svartpeppar, mörk choklad och körsbär i härligt smakintensiv, söt blandning.

nr 8016 • 109 kr • 37,5 cl

Dry Sack

Inslag av torkade fikon, farinsocker, nötter, choklad och med mjuk, len eftersmak.

nr 8209 • 59 kr • 37,5 cl

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.