Ovanligt skumma nötter

De flesta människor älskar nötter och använder mandel, hasselnötter, jordnötter och cashewnötter i såväl mat som desserter. Det finns dock en rad nötter som de flesta svenskar aldrig hört talas om, och ställer du någon av dessa udda sorter i en skål på vardagsrumsbordet så lär du få en del uppmärksamhet på festen.

Har du ätit buffelnötter, jordmandel eller betelnötter? Då är du troligtvis ganska ensam om den bedriften. Vill du få igång intressanta samtalsämnen på partyt så kan det vara en god idé att visa upp den här typen av rariteter. Det kan dock vara bra att komma ihåg att vissa av dessa nötter snarare är till för att tittas på än att ätas.

Betelnötter

Betelnötter är egentligen frön från Arekapalmer, som växer vilt i bland annat södra Asien och Malaysia. De här ovanliga nötterna brukar svepas in i löv för att sedan tuggas på. Den röda vätskan spottas vanligtvis ut i en mugg eller på något annat lämpligt ställe. Nöten sägs ha en stimulerande effekt, men du bör ändå tänka till ett tag innan du stoppar den i din mun. Forskare menar nämligen att nöten kan orsaka en hel del hälsoproblem som skadade tänder och cancer.

Jordmandel

Går du in i en svensk rawfood-butik så kan det faktiskt hända att de har en påse tigernötter eller jordmandlar som de också kallas. Jordmandeln är dock ingen riktig nöt utan en rotknöl från ett gräs. Den här så kallade nöten är inte bara god utan också rejält nyttig då den innehåller en uppsjö av fibrer, mineraler och protein. 

Buffelnötter

Det är inte utan anledning som de här nötterna brukar kallas för Batman-nötter. De svarta skalen har nämligen en slående likhet med fladdermöss. Innanför skalen finns frön som kan ätas råa, stekas eller kokas. Det kan dock vara en fördel att låta bli den råa varianten, då du löper en stor risk att få i dig parasiter i form av plattmaskar. Har du otur kan dessa maskar bli så pass långa som 7,5 cm.

Källa: momtastic.com

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.