Orolig vad du ska göra med vinet som blir kvar i flaskan? Inga problem! Det bästa är att använda det i matlagningen. Och då inte bara i de rätterna som kräver vin, utan i alla andra rätter (nästan).
Det finns en rad olika rätter där vinet är en självklar ingrediens. Och då är det alltid bra att ha slattar kvar från middagen kvällen innan. Alltså, ingen behöver vara orolig för att vin ska gå till spillo.
Tänk istället efter och planera maten utifrån left overs.
Alkoholen i vinet
Men det kan vara ännu lite mer utmanande att använda vin i rätter där det inte är en uttalad ingrediens. För tänk på att alkoholen i vinet frigör smakmolekylerna och det är precis det vi är ute efter. Men de löser även upp fettet i råvarorna, vilket får de och övriga ingredienser vi jobbar med att blomma ut på ett utomordentligt sätt.
Alkoholfritt vin eller dito öl, liksom vatten och buljong klarar däremot inte av detta. Glöm heller inte att alkohol mörar köttet, så att lägga det i sprit eller vin kan vara en förträfflig idé.
Vin i klassiska rätter
Det finns förstås de klassiska rätterna där vin ingår som självklar ingrediens: Coq au vin, Boeuf bourguignon, Crème Ninon är kanske de mest självklara. Men det roliga är ju att använda sig av vinet i helt andra rätter.
Varför inte slå ner gårdagens vita vin i pastasåsen, rödvinet från söndagssteken blir utmärkt marinad och starkvinet från fredagens middagsbjudning blir en veritabel smakförstärkare, inte bara i såsen utan direkt i pannan.
Favoriter på rad
En favorit är att hälla i lite sött starkvin i högrevsgrytan. Hur gott som helst. Och häll i det i början. Då sätter sig smaken och all alkohol försvinner.
En annan favorit är ju Risotto all’Amarone, denna klassiker från Veneto som vi lärde oss att älska när amaronekonsumtionen var som störst i Sverige för 15 år sedan. Men det är dags att damma av den igen, nu när vi kryper in i den mörka tiden.
Vin som självklar brygga
Och vad ska man då dricka till denna rätt? Jo, en riktigt bra amarone. Det kan ju vara en idé att servera samma vin, eller liknande, som det man använde i matlagningen. Då har vi en lika enkel som effektiv brygga.
Så glöm ”matlagningsvinet” vi kan köpa i livsmedelsbutiken. Bästa vin ger bäst smak. Grundläggande.