Risotto all’Amarone är en klassisk italiensk rätt som kombinerar silkeslen konsistens med den komplexa smaken av Amarone-vin. Det är en matupplevelse som alla borde få erfara. Och nu har du chansen!
Gör så här
Finhacka lök och vitlök. Värm buljongen på spisen och håll den varm.
Fräs lök och vitlök i en stor stekpanna, värm olivoljan och hälften av smöret över medelvärme. Tillsätt den löken och vitlöken och fräs dem tills de blir mjuka och genomskinliga.
Tillsätt Arborioriset och rör om så att riset täcks av olja och lök.
Häll vinet över riset och låt det sjuda tills vinet har reducerats och riset absorberat smakerna.
Tillsätt den varma buljongen, lite i taget och rör om riset. Fortsätt att tillsätta buljong och röra om tills riset är krämigt och al dente, ca 18 minuter.
När riset är nästan färdigt, tillsätt den återstående smöret och parmesanosten. Rör om väl och se till att risotton har en krämig konsistens. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Lägg upp risotton i djupa tallrikar. Strö över färskhackad persilja.
Servera med ett stort glas rött vin i djupa kupor.
Ingredienser 4 personer
3 dl Arborioris
1 stor lök
3 vitlöksklyftor
2 dl amaronevin
4 dl grönsaksbuljong
1,5 dl färskriven parmesanost
4 msk smör
4 msk olivolja
Salt och peppar efter smak
Färsk persilja, hackad (för dekoration)
Vinliv tipsar!
Masi Costasera Amarone Classico, 2018
Nr 2345 • 351 :-
Jodå, amaronen är tillbaka, den med kvalitet. Här har vi ett praktexempel på hur bra det kan vara med fin balans, eldiga inslag, torkad frukt, russin, kakao, körsbär, lite kaffe och en lång, dock balanserad eftersmak. Perfekt till mustiga grytor eller en risotto på trattkantareller.