En spansk omelett, även känd som ”Tortilla Española,” är en utsökt och lättlagad rätt som passar perfekt som en aptitretare, lätt lunch eller en del av en tapasmeny. Här är ett enkelt och smakfullt recept på den klassiska spanska omeletten.
Lammstek med potatis- och lökblandning
Gör så här
Värm upp olivolja i en medelstor stekpanna över medelvärme. Tillsätt de skivade potatisarna och den hackade löken i pannan och låt dem steka försiktigt i cirka 15-20 minuter. Rör om då och då för att undvika att de bränner fast.
När potatisarna och löken är mjuka, lyft dem med en hålslev ur pannan och låt dem rinna av på ett papper för att avlägsna överflödig olja.
I en separat skål, vispa äggen ordentligt och tillsätt salt och svartpeppar.
Blanda de avrunna potatisarna och löken i äggsmeten och låt dem ligga och suga upp smakerna i några minuter.
Värm upp en mindre stekpanna (ungefär 20-25 cm i diameter) över medelvärme och tillsätt en matsked olivolja.
Häll i ägg- och potatisblandningen i den uppvärmda stekpannan och jämna till ytan för en jämn fördelning.
Låt omeletten steka på medelvärme i cirka 5 minuter eller tills den börjar sätta sig runt kanterna och blir gyllenbrun undertill.
För att vända omeletten, placera en stor tallrik över stekpannan och vänd den upp och ner så att omeletten hamnar på tallriken.
Tillsätt lite mer olivolja i stekpannan om det behövs och glid försiktigt tillbaka omeletten i pannan. Låt den steka i ytterligare några minuter tills den är genomstekt och gyllenbrun på båda sidor.
Ta bort från värmen och låt den svalna något innan du skär den i tårtbitar.
Servera tortillan varm eller i rumstemperatur, med en sallad och kanske några oliver på sidan för en autentisk spansk matupplevelse.
Que aproveche!
Ingredienser 4 portioner
500 g potatis, skalade och skivade i tunna halvmånar
1 stor lök, finhackad
6 stora ägg
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 dl olivolja
Vinliv tipsar!
Peninsula Vinos de Cebreros 2021
nr 95030 • 126:-
Supercoolt vin från väster om Madrid, på hög höjd och i en jordmån fylld av granit. Vinet är ljust rött med fin frukt, inslag av röda bär, smultron, vildhallon, jordgubbar, massor av mineralisk fräschör, örtig, mandarin, körsbär och en avslutande fruktintensitet.