Enkel nyårsmeny -med bästa vintipset

Nyår va? En sån trevlig tillställning för att välkomna det nya året, självklart i sällskap av de du gillar bäst. Och med mat och dryck du gillar bäst. Men. Inte vill du väl stå och laga mat hela kvällen? Nej, enkelhet värderar vi högt på redaktionen. Här presenterar vi därför en meny som är enkelt men fruktansvärt god. Inte kostar det skjortan heller. Och så har du tid att umgås med dina gäster, för det är väl det som är poängen med nyårsmiddagen. Menyn är för åtta personer.

Amuse

Jag har alltid fått lära mig att gästen ska få ett glas vin i handen så fort som möjligt. Och även något litet att tugga på för att stimulera aptiten. Så servera alltid en amuse till välkomstdrycken som alltid ska vara champagne.

Ugnsbakad småpotatis toppad med löjrom

Ingredienser

  • 900 g små potatisar 
  • 2 tsk flingsalt
  • 100 g smör
  • 2 dl crème fraiche
  • 100 g löjrom
  • 2 msk finskuren gräslök

Så här gör du.

Skiva potatisar med skalet kvar, men inte hela vägen igenom. Ställ dem i en smord ugnssäker form. Hyvla över smöret. Salta

Ställ in i mitten av ugnen 20-30 minuter på 225 grader, tills potatisarna är krispiga och gyllenbruna. Ös då och då med smöret. Låt svalna något.  

Toppa med crème fraiche, löjrom och finskuren gräslök.

Sedan kan man alltid komplettera med tunt uppskuren pata negra, två skivor per person och lägga upp vackert på ett fat.


Som välkomstdrink

Exton Park Reserve Blend RB 32 Brut

Välbalanserat och mycket friskt lyxbubbel från England som möter upp den salta löjrommen i amusen, vinets brödighet med potatisens nötighet och dessutom stimulerar aptiten med sin höga syra och toner av gröna äpplen och mogen citron.

Nr 95085 | 379:-

Förrätt

En förrätt ska vara frisk till sin karaktär, gärna överraska och vara lagom lite så att vi inte blir mätta redan nu. En lite större munsbit, helt enkelt. Och skilja sig från varmrätten men flyta ihop med amusen så vi kan ta med oss glaset med bubbel till bords.

Pilgrimsmussla med bacon och chilimajonnäs

Ingredienser

  • 8 pilgrimsmusslor
  • 1 paket bacon
  • 1 salladslök
  • 8 blad gemsallad
  • Chilimajonnäs:
  • Blanda 1 dl majonnäs med en halv chilifrukt och salta för avsmakning.

Så här gör du.

Skiva salladslöken och hyvla apelsinen till långsmala skalbitar. Skär baconen i små bitar. Stek tills de blir knapriga.

Hetta upp en grillpanna och stek pilgrimsmusslorna på båda sidor. 

Lägg upp ett salladsblad och lägg på den grillade pilgrimsmusslan. Toppa med chilimajonnäs och strössla över bacon och salladslök. 


Till förrätten

Gosset Grand Rosé Brut

Härligt fruktstinn roséchampagne av mycket hög klass som med sin rödbäriga ton och lätt nötiga karaktär lyfter pilgrimsmusslans lite söta, rostade toner och balanserar den lätta hettan i chilimajonnäsen.

Nr 7405 | 499:-

Varmrätt

Middagens höjdpunkt och alltid det vi lägger ner mest tid på. Men låt oss samtidigt göra det enkelt så att vi inte försvinner in i köket en halvtimme och gästerna börjar undra vad som hänt. Förbered så mycket du bara kan.

Hjortfilé med grönpepparsås och potatismos med tryffelolja

Ingredienser

  • 1,2 kg gram hjortfilé
  • Smör till stekning
  • Salt och peppar
  • Flingsalt till servering

Grönpepparsås (kan med fördel förberedas dagen innan):

  • 4 små lökar
  • 100 g smör
  • 4 msk grönpeppar, hel i lag
  • 6 dl grädde
  • 2 msk oxfond
  • 2 msk soja
  • 1,5 dl halvsöt sherry 
  • 2 msk brun maizenaredning
  • Flingsalt och peppar

Så här gör du.

Grönpepparsås: 

Hacka schalottenlökarna och fräs i allt smör. 

Mortla grönpepparkornen försiktigt.

Fräs grönpeppar med löken i cirka en minut. Häll i grädde, oxfond, soja och sherry och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Red av såsen med redning så att den blir lite krämigare.

Hjortfilé: 

Putsa hjortfilén, salta och peppra. Bryn den sedan snabbt runt om i smör i en stekpanna. 

Lägg den i en form och sätt en termometer i den bredaste delen.  

Ta ut hjortfilén efter 30 minuter. Men kolla innertemperaturen, den bör ligga på omkring 55 grader. 

Vira in hjortfilén i bakplåtspapper och låt den vila i 15 min. 

Skär hjortfilén i skivor, strö på flingsalt direkt efteråt. Servera med potatismos med några droppar tryffelolja i och med grönpepparsåsen.


Till varmrätten

Faustino I Gran Reserva, 2011

Vinets frivola karaktär, lättheten och ändå ett djup med mognadstoner, choklad, sälta, peppar och vanilj harmonierar oefterhärmligt väl med köttets lite sötaktiga toner, den rostade ytan, kryddigheten i såsen och tryffeltonerna i moset.

Nr 2678 | 195:-

Dessert

Jag är egentligen inget stort fan av desserter, men är det bra fräschör i rätten och ett friskt halvsött snarare än sött vin, kan det vara rena njutningen. Och här är enkelheten en dygd.

Crème fraiche med smulade kakor och färska bär

Ingredienser

  • 1,2 kg crème fraîche
  • 12 msk florsocker
  • 30 digestivekex
  • 1 kg jordgubbar

Så här gör du.

Blanda crème fraiche med florsocker.

Krossa kexen.

Varva sedan krossade kex och crème fraiche i två glas och toppa med färska bär.

Till desserten

Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Auslese, 2020

Sött vin med rejält hög syra och med påtagligt bäriga toner, mineralisk karaktär och citrusinslag som balanserar fräschören i desserten och dessutom får bärigheten att blomma ut. Servera vinet kylskåpskallt för största upplevelse.

Nr 94723 | 365:-

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.