Publicerat 7/4 - 2020

Bästa kycklingrätten med hemmagjort potatismos

En riktig lyxmiddag som är både enkel och billig. Det handlar om att lägga ner kärlek i matlagningen, den extra kryddan. Här kommer ett riktigt gott recept på kycklingklubba som serveras med egengjort potatismos. Och till det ett härligt glas rött vin. Smaklig!

Ugnsstekt kycklingklubba med hemmagjort potatismos

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C.

Blanda soja, rosmarin och oregano med olivolja och peppar. Pressa ner vitlöken.

Lägg kycklingen i en ugnssäker form och pensla på blandningen. Klicka över smör. Häll vatten i bottnen av formen.

Ugnsstek kycklingklubborna i ugnen i ca 30 minuter. Ös skyn över kycklingen ett par gånger under tillagningen.

Klar: När innertemperaturen är 82˚C eller skär i en klubba.

Under tiden:

Gör ditt eget potatismos

Skala och skölj potatisen. Skär den i mindre bitar. Koka i saltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnet.

Pressa potatisen i kastrullen med potatisstöt. Späd med mjölk och lägg i smöret. Krydda med salt och peppar. Rör moset slätt och poröst. Smaka av för bästa resultat.

Servera kycklingklubban och potatismoset med sky från kycklingen till ett glas härligt rött vin.

Ingredienser kyckling

4 kycklingklubbor

3 msk soja

1 tsk rosmarin

1 tsk oregano

2 msk olivolja

1/2 tsk svartpeppar

2 vitlöksklyftor

3 msk smör

1 dl vatten

Till potatismoset

1 kg potatis

2,5 dl mjölk

3 msk smör 

2 krm svartpeppar

salt

Vinliv tipsar!

Ramos Reserva

Smakintensivt vin från södra Portugal på en riktigt skön blandning druvor med rejält prisvärde. 

Det här vinet dricker jag gärna till en mustigare kycklinggryta, pannbiff med klassiska tillbehör eller till härligt ostgratinerad enchiladas med gräddfil.”

Nr 613901 • 89 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.