Fläsk har blivit inne. Äntligen, säger vi på Vinliv. Klart underskattat, illa behandlat och fördomarna ligger som spön i backen. Men nu vill vi bevisa motsatsen med ett klockrent recept. Frågan är: vågar du?
Ingredienser 4 personer
Fläskstek:
- 1,5 kg fläskstek med svål
- 2 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 2 tsk torkad timjan
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 2 dl vatten
Kokt potatis:
- 800 g färsk potatis
- Salt
- Smör och färsk persilja till servering
Så här gör du
Fläskstek:
- Sätt ugnen på 225 °C. Skär snitt i svålen på fläsksteken, ca 1 cm djupt, i ett rutmönster.
- Gnid in fläsksteken med olivolja, främst på köttsidan, och strö över salt, peppar, timjan och hackad vitlök. Se till att kryddorna fäster bra.
- Lägg steken med svålen uppåt i en ugnsform. Häll i vattnet i formen för att skapa ånga under tillagningen. Stek i mitten av ugnen i ca 30 minuter för att få en krispig svål.
- Sänk temperaturen till 175 °C och fortsätt steka i ytterligare 1-1,5 timmar, tills köttet når en innertemperatur på 70 °C. Täck steken med folie om svålen blir för bränd.
- Ta ut steken ur ugnen och låt den vila i ca 15 minuter innan du skär upp den.
Kokt potatis:
- Skala potatisen om så önskas och lägg dem i en kastrull med kallt vatten. Tillsätt salt. Koka upp och låt sjuda i 15-20 minuter tills potatisen är mjuk.
- Häll av vattnet och låt potatisarna ånga av en stund innan du serverar dem med en klick smör och färsk hackad persilja.
Servering
- Skär upp fläsksteken i skivor och servera med den kokta potatisen. Du kan även lägga till en grönsakssallad eller en sås av din preferens. Njut av din fläskstek med kokt potatis!
Vinliv tipsar!

Vila Valventa Casa de Vila Verde
Spännande rött från Portugal! Här hittar vi toner av choklad, fruktigt bärig med inslag av blåbär, fruktsötma, mjuk strävhet i drickvänlig stil och relativt lång eftersmak. Serveras en smula svalt.
Perfekt till en gryta på korv eller till en sallad på kyckling och knaperstekt bacon.
Nr 7682708 • 199 kr