Bästa distriktet för Chardonnay från Kalifornien

Den viktigaste gröna druvan i Kalifornien är utan tvekan Chardonnay. Kommer vi till Monterey vid kusten, är den ännu lite viktigare. Och godare.

Redan på 1500-talet kom spanska upptäcksresanden hit, som senare följdes av kinesiska och portugisiska fiskare. Först 300 år blev dessa att betrakta som pionjärer inom den kommersiella fiskeindustrin. I mitten av 1900-talet blev Monterey känt som världens sardinhuvudstad och – inte minst – odödliggjordes i Det stora kalaset, skriven av nobelpristagaren John Steinbeck.

Det är ett anslående vackert område med vackra sandstränder och har länge varit ett av de mest populära resmålen i hela USA. Och då har vi inte ens nämnt vinindustrin i denna del av Kalifornien. För nu blir det allvar.

Bästa vindestinationen i världen

Ambitionerna är stora bland de närmare 100 vinproducenterna och redan för tio år sedan blev Monterey utnämnd till en av de tio bästa vindestinationerna i världen av tidskriften Wine Spectator. 

För 200 år sedan började området bli intressant i vinsammanhang då spanska missionärer började odla vindruvor. Områdets yttre förutsättningar gjorde vinerna tidigt omtalade och idag odlas så många som över 40 olika druvor, allt från de blå Pinot Noir, Zinfandel och Petite Sirah till de gröna Albariño(!), Riesling till Pinot Blanc.

Det har gått ca 50 år sedan den blindprovning som satte kaliforniskt vin före vinklassiker från både Bourgogne och Bordeaux. Så här gick det till när USA slog Frankrike i vin.

Chardonnay sätter Monterey på kartan

Men den viktigaste är trots allt Chardonnay, den druva som verkligen satt Monterey County på kartan och det område som har störst odlingar av denna druva. Redan tidigt lärde man sig att det svala klimatet, den karga jordmånen och läget var optimala för odling av en druva som annars kan ge ganska beskedligt resultat.

Vad som tyder på en enorm styrka är att det är få vindistrikt som lyckats profilera sig med en sådan världen över vanligt förekommande druva som Chardonnay. Men det har man lyckats med i Monterey som också gjort sig känt för sina kvalitetsviner på Pinot Noir.

Kortfakta om Monterey

  • 42 druvsorter odlas på omkring 25 000 hektar.
  • Viktigaste druvor: Pinot Noir och Chardonnay.
  • Vintillverkning inleddes redan för 200 år sedan.
  • Står för en tiondel av Kaliforniens vinproduktion.
  • Druvor odlas på åtta olika slags jordmåner.
  • Monterey ligger strax söder om San Francisco.

Filmtajm!

Lär dig mer om Monterey!

Vinliv tipsar!

Irony Chardonnay 2018

Mycket intressant vitt vin på druvan Chardonnay från Monterey, ett av Kaliforniens – och världens – bästa vinområden för just denna fantastiska druva.

Vinet har en markerad fruktighet med inslag av tropiska toner fat, vit persika, mango, kryddig med citrus och en avvägd vaniljsötma i klassisk kalifornisk stil med medellång eftersmak.

nr 72401 • 139 kr

Nästa artikel
Alla älskar Mmm… agnum
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.