Publicerat 24/1 - 2021

När USA slog Frankrike i vin

Nu har det gått snart 50 år sedan den hölls, den blindprovning som satte kaliforniskt vin före vinklassiker från både Bourgogne och Bordeaux: The Judgement of Paris. Året är 1976.

Judgement of Paris, en vinprovning som skedde blint, alltså där vinprovarna inte hade en aning om vad de hade i glaset. Det var fyra av Bordeaux bästa röda viner som ställdes blint mot Kaliforniens sex topp-diton. Men där även vitt vin slängdes in, Bourgognes bästa viner på Chardonnay mot vita viner från Kalifornien på samma druvsort. 

Frankofilerna hade redan resultatet klart för sig. Men man provade och att det överhuvudtaget skulle hållas en provning på temat, var närmast en förolämpning mot fransk vinindustri. Arrangören, Steven Spurrier, gav sig däremot inte. Som vinhandlare förstod han tidigt potentialen i vinerna från amerikansk västkust före många andra.

Kontroversiell provning med chockerande resultat

Om provningen var kontroversiell var det ingenting mot vad resultatet blev, Kalifornien i topp, i båda flighterna. Det var så sensationellt att många faktiskt inte trodde att allt hade gått rätt till. 

På något sätt tappar provningen och framför allt resultatet av provningen aldrig i aktualitet. Att placera sig över prestigeviner från världens två förnämsta distrikt är stort. Att göra det för över 40 år sedan är närmast episkt. 

I USA blir den överraskande nyheten förstasidesstoff

Dessutom, när resultatet blev offentligt låg det nämligen sådan prestige bakom att en av provarna, Odette Kahn, redaktör på La Revue du vin de France, ska ha begärt tillbaka sina provningsnoteringar. Av skam, kan man tänka sig. I fransk press låtsades man samtidigt som ingenting. I USA däremot, slog man på stort och nyheten hamnade på förstasidor även i tidningar som i princip aldrig hade skrivit om vin tidigare

Nu kan man kanske tycka att en snart 50 år gammal provning inte längre borde ha betydelse, men det är egentligen precis tvärtom. Att förstå den seger den kaliforniska vinnäringen tog blir i ett historiskt perspektiv än mer imponerande.

Placering vita viner

  1. Chateau Montelena 1973 USA
  2. Meursault Charmes Roulot 1973 Frankrike
  3. Chalone Vineyard 1974 USA

Placering röda viner

  1. Stag’s Leap Wine Cellars 1973 USA
  2. Château Mouton Rothschild 1970 Frankrike
  3. Château Montrose 1970 Frankrike

Vinliv tipsar!

Irony Chardonnay 2018

Mycket intressant vitt vin på druvan Chardonnay från Monterey, ett av Kaliforniens bästa vinområde för just denna fantastiska druva.

Vinet har en markerad fruktighet med inslag av tropiska toner fat, vit persika, mango, kryddig med citrus och en avvägd vaniljsötma i klassisk kalifornisk stil med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en gräddig pasta med skaldjur och vitlök, en smörstekt marulk med rostade rotfrukter eller friterad kyckling och stekt ris.

nr 72401 • 139 kr

Filmtajm!

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.