När USA slog Frankrike i vin

Nu har det gått snart 50 år sedan den hölls, den blindprovning som satte kaliforniskt vin före vinklassiker från både Bourgogne och Bordeaux: The Judgement of Paris. Året är 1976.

Judgement of Paris, en vinprovning som skedde blint, alltså där vinprovarna inte hade en aning om vad de hade i glaset. Det var fyra av Bordeaux bästa röda viner som ställdes blint mot Kaliforniens sex topp-diton. Men där även vitt vin slängdes in, Bourgognes bästa viner på Chardonnay mot vita viner från Kalifornien på samma druvsort. 

Frankofilerna hade redan resultatet klart för sig. Men man provade och att det överhuvudtaget skulle hållas en provning på temat, var närmast en förolämpning mot fransk vinindustri. Arrangören, Steven Spurrier, gav sig däremot inte. Som vinhandlare förstod han tidigt potentialen i vinerna från amerikansk västkust före många andra.

Kontroversiell provning med chockerande resultat

Om provningen var kontroversiell var det ingenting mot vad resultatet blev, Kalifornien i topp, i båda flighterna. Det var så sensationellt att många faktiskt inte trodde att allt hade gått rätt till. 

På något sätt tappar provningen och framför allt resultatet av provningen aldrig i aktualitet. Att placera sig över prestigeviner från världens två förnämsta distrikt är stort. Att göra det för över 40 år sedan är närmast episkt. 

I USA blir den överraskande nyheten förstasidesstoff

Dessutom, när resultatet blev offentligt låg det nämligen sådan prestige bakom att en av provarna, Odette Kahn, redaktör på La Revue du vin de France, ska ha begärt tillbaka sina provningsnoteringar. Av skam, kan man tänka sig. I fransk press låtsades man samtidigt som ingenting. I USA däremot, slog man på stort och nyheten hamnade på förstasidor även i tidningar som i princip aldrig hade skrivit om vin tidigare

Nu kan man kanske tycka att en snart 50 år gammal provning inte längre borde ha betydelse, men det är egentligen precis tvärtom. Att förstå den seger den kaliforniska vinnäringen tog blir i ett historiskt perspektiv än mer imponerande.

Placering vita viner

  1. Chateau Montelena 1973 USA
  2. Meursault Charmes Roulot 1973 Frankrike
  3. Chalone Vineyard 1974 USA

Placering röda viner

  1. Stag’s Leap Wine Cellars 1973 USA
  2. Château Mouton Rothschild 1970 Frankrike
  3. Château Montrose 1970 Frankrike

Vinliv tipsar!

Chateau Montelena Chardonnay, 2019

Underbart gott vin på ikoniska druvan Chardonnay, ett vin som sannerligen bär på en historia. Här hittar vi rejäl komplexitet, massor av härlig frukt, inslag av fat, brioche, exotisk frukt, citron, bra fräschör, lager på lager och en lång eftersmak i mycket balanserad stil. Kan lagras upp till 10 år.

Servera till bästa torskryggen som smörsteks och serveras med potatis och krämig röra.

Nr 71649 • 559 kr

Filmtajm!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.