Spännande trend: rosévin från Italien på lokala druvor

Vi kanske känner till Barolo, Chianti och vinerna från Veneto. De röda vinerna. För oss i Sverige är Italien synonymt med röda viner. Men sedan då?  Jo, senaste trenden stavas rosé.

Visst är det så att Italien är rött vin. Vino rosso. Då pratar vi viner från Piemonte, Toscana, kanske Sicilien och regionen Veneto. Här har vi också några av världens bästa viner. Men Italien är ett stort vinland, världens största när det kommer till produktion. Och då finns utrymme för både vitt vin och rosévin.

Just rosévin från Italien är något vi sällan kommer i kontakt med. Provence har ju satt modellen och regionen i södra Frankrike dominerar stort. 

Distrikt för rosévin i Italien

Därför blir det så mycket mer intressant med roséviner från andra, lite oväntade länder, som just Italien. Nu finns distriktet Chiaretto i Veneto i norra Italien men som ibland felaktigt blir ett samlingsnamn för roséviner från hela landet. Claret är ju det franska ordet för ljust rött vin och i Spanien kallas rosévinet ibland lite slarvigt för Clarete. Så därför missförståndet. 

Men runt om kommer fler och fler spännande rosa viner, vino rosato. Och visst har man lärt sig läxan. Det är ljust rosa, svalt, sommarfruktigt i mycket drickvänlig stil. Och mycket prisvärt generellt. Precis som vi vill ha det.

Bästa rosévinet på lokala druvor

Den senaste och en av de roligaste trenderna på mycket länge är att fler producenter runt om i världen väljer att göra sitt bästa rosévin på lokala druvor. Här i Italien har man dessutom flera hundra druvor att jobba med, så succén har inte låtit vänta på sig.

När många pratar om Pinot Noir som världens bästa druva, jobbar med i exempelvis Abruzzerna på den italienska östkusten med den lokala Montepulciano, en druva som ger unik karaktär, och som – visar det sig – är alldeles förträfflig för vino rosato.


Vinliv tipsar!

Colle Reale Cerasulo Rosé 2020

Intressant rosévin från Abruzzerna på italienska östkusten där de gärna odlar druvan Montepulciano.

Somrigt rosévin med inslag av röda bär, kalla jordgubbar, smultron, pigg fruktsyra, stenfrukter i mycket matvänlig stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en somrig sallad på tomat, ruccoloa, lufttorkad skinka, fetaost och svarta oliver.

nr 2242 • 95 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.