Därför är Frankrike världens bästa vinland

Det krävs ingen vinsnobb för att säga det: Frankrike är världens bästa vinland. Inte bara för sin historia och mångfalds skull, utan även för mycket annat. Vinliv är något på spåren.

Fransk finess, komplexitet och mångfald. Vinindustrin i Frankrike har enträget jobbat mot en kvalitetshöjning där man tagit hänsyn till växtplats, druvor och marknad. 

Samtidigt som landet har vinproduktion i närmast varje litet hörn, är spännvidden enorm. Kanske större i något annat land. I synnerhet om vi ser till kvaliteten.

Franskt vin med tydligt ursprung

På omkring 850 000 hektar odlas ett hundratal olika druvor som alla ger viner med tydligt ursprung. Vi kan befinna oss i Champagne och dricka världens bästa mousserande vin, eller i Bordeaux och konsumera exklusiva årgångsviner som bara blir mer och mer komplexa för varje år som går.

Resan kan fortsätta till norr och Loire, ett av världens mest underskattade områden för prestigeviner på både Cabernet Franc och Chenin Blanc, eller söderut till klassiska Châteauneuf-du-Pape och förföras av de mjuka, smakintensiva rödvinerna med mineral ton.

Det är helt enkelt svårt att klara sig utan Frankrike. Och när andra producenter runt om i världen vill göra riktigt, riktigt bra vin, ja då sneglar de på vad de gör i Frankrike.

Viner från Frankrike alltid i topp

Renomméet är med andra ord överlägset. Men så har också fransmännen förfinat sin vinfilosofi under tusentals år, alltsedan romarna härskade över den europeiska kontinenten och lärde gallerna att odla vindruvor. 

Detta har resulterat i att det tillverkas riktigt bra vin över hela landet. Vi behöver alltså inte stanna i de prestigefyllda, smått exklusivt högnästa distrikten, utan om vi håller oss till andra områden, kan vi fortfarande hitta riktigt bra vin.

Franskt vin en självklar referens

Man behöver som vinturist inte stanna i Frankrike för att förstå vilken självklar referens franskt vin är världen över. Runt om där det görs vin på jordklotet, sneglar det alltid mot Frankrike, vad de gör, vilka druvor som används och hur vinerna smakar.

Det är bara att titta på druvorna som odlas runt om. Nästan samtliga topp tio-druvor kommer från Frankrike, med Cabernat Sauvignon, Merlot, Chardonnay och Sauvignon Blanc i spetsen.

Prisvärdhet med hög kvalitet

Många vinproducenter väljer också ett bredare ursprung som innebär att vinproducenter kan ta druvor från större områden i landet och göra det vin de vill utan en massa knepiga regler. Friheten är alltså stor och att kunna plocka riktigt bra råvara för att göra ett ännu lite mer prisvärt vin, har börjat intressera alltfler. I synnerhet de som sätter kvalitet och pris i ständig relation.

Med andra ord: börja leta bortom klassiska distrikt med tusenårig tradition och du kommer att bli mycket glatt överraskad, Här finns riktiga fynd att göra.

Naturvin från Frankrike

Vi får heller inte glömma bort den spännande naturvinscenen. För det var faktiskt i Frankrike som den började, både i Beaujolais och i Loiredalen. Flera unga vinmakare tröttnade på vinindustrin som de tyckte hade blivit för kommersiell och ville sätta avtryck.

Det kan man lugnt säga att de gjorde. Rörelsen har sedan dess spritit sig runt om i världen. Och vinerna har blivit bättre och bättre.

Snabbfakta Frankrike

Under 2020 var Frankrike det land av de större vinländerna som ökade mest, och de gjorde det både med sitt vita och röda vin. Idag har landet omkring 15 procent av försäljningen på Systembolaget. Endast Italien ligger före.

Under 2020 såldes det 32 239 103 liter franskt vin på Systembolaget.

Filmtajm!

Lär dig mer om franskt vin:

Vinliv tipsar!

Morgon, 2020

Stiltypiskt vin från Beaujolais med markerad rödbärig ton, inslag av skogsbär, vildhallon, örter, torkade kryddor, fräsch med fin balans och ursprungstypiska- och druvtypiska toner. Perfekt till en god, kryddstark pasta med grädde, strimlad kyckling och hackade mandlar. Servera vinet en smula svalt, ca 16 grader.

Nr 5106 129 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.