Förförisk tysk med internationell stjärnstatus

Med sin honungssöta ton, friska karaktär och mångfacetterade profil blir den mer och mer efterlängtad av världens vinkonsumenter. Men visste du att mer än hälften av all Riesling odlas utanför Tyskland?

Snacka om stjärnstatus! 

Den lille gröna druvan med hårt skal och sent mognande karaktär, en late bloomer, når nya nivåer runt om i världen. Eftertraktad som aldrig förr har den funnit en plats hos några av världens främsta vinproducenter.

Det finns status och det finns Riesling-status. 

För det här är inte vilken druva som helst. Att den ger fantastiska viner vet vi. Men när den odlas utanför sina tyska domäner, hittar vi den i områden kända för sin kvalitetsträvan. Och det är inte alla druvor förunnat.

Det räcker med att nämna vinregioner som Oregon, New York, norra Kalifornien och Alsace i Frankrike för att man ska förstå att det knappast är en dussindruva vi har att göra med.

Nej, kanske en av de bästa gröna druvsorter som finns.

Och med tanke på druvans historia, det finns skriftliga belägg för att den användes till vinproduktion redan 1435, är det ju inte direkt en trend att gilla Riesling.

Men den ger inte bara riktigt bra viner, det är också en druva som fungerar alldeles ypperligt till mat. Under jul och inte minst påsken rekordkonsumeras det viner på Riesling och till Alla hjärtans dag ökar intagandet dramatiskt. Och när det senare blir lite varmare i luften kommer den att älskas ännu mer.

Även om den ny omhuldas av vinproducenter runt om i världen, är det ändå i Tyskland som den har störst betydelse. Och att några av världens allra bästa vita viner på druvan kommer härifrån, vet vi. Idag och imorgon.

Riesling, en historisk, tysk druva med framtiden och världen för sig.

Hur låter det?

Vinliv tipsar!

Kloster Eberbach Kabinett

Vitt vin från Rheingau, tyskt epicentrum för odling och produktion av viner på druvan Riesling, storslagen vitvinsdruva som numera odlas runt om i världen.

Vinet har en markerad fruktsötma med inslag av äpplen, tropiska frukter, persika, honung, en citruston, tydlig syra samt en avslutande mineral karaktär som ger vinet en extra fräschör.

Det här vinet dricker jag gärna till gravad lax, till asiatiska, kryddstarka rätter eller bara som det är en solig eftermiddag. Men jag dricker det alltid kylskåpskallt.

Johan Franco Cereceda

Nr. 581001 • 109kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.