Publicerat 9/2 - 2020

Förförisk tysk med internationell stjärnstatus

Med sin honungssöta ton, friska karaktär och mångfacetterade profil blir den mer och mer efterlängtad av världens vinkonsumenter. Men visste du att mer än hälften av all Riesling odlas utanför Tyskland?

Snacka om stjärnstatus! 

Den lille gröna druvan med hårt skal och sent mognande karaktär, en late bloomer, når nya nivåer runt om i världen. Eftertraktad som aldrig förr har den funnit en plats hos några av världens främsta vinproducenter.

Det finns status och det finns Riesling-status. 

För det här är inte vilken druva som helst. Att den ger fantastiska viner vet vi. Men när den odlas utanför sina tyska domäner, hittar vi den i områden kända för sin kvalitetsträvan. Och det är inte alla druvor förunnat.

Det räcker med att nämna vinregioner som Oregon, New York, norra Kalifornien och Alsace i Frankrike för att man ska förstå att det knappast är en dussindruva vi har att göra med.

Nej, kanske en av de bästa gröna druvsorter som finns.

Och med tanke på druvans historia, det finns skriftliga belägg för att den användes till vinproduktion redan 1435, är det ju inte direkt en trend att gilla Riesling.

Men den ger inte bara riktigt bra viner, det är också en druva som fungerar alldeles ypperligt till mat. Under julen rekordkonsumerades det viner på Riesling och till Alla hjärtans dag lär intagandet öka. Och när det senare blir lite varmare i luften kommer den att älskas ännu mer.

Riesling, en historisk druva med framtiden för sig.

Hur låter det?

Vinliv tipsar!

R Riesling

“Ett vitt ekologiskt vin på Riesling från kända regionen Pfalz i sydvästra Tyskland.

Vinet har en fin fräschör med inslag av citrus, gröna äpplen och en lite len honungston i avslut.

Det här vinet dricker jag gärna till fisk, gravad lax, sushi, asiatiska rätter, sallad med kyckling eller en Toast Skagen.”

Johan Franco Cereceda

Nr. 78596 • 99kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.