Sju saker du behöver veta om cava

Det spanska bubbelvinet säljer mer och mer. Efter att ha hamnat långt bakom italienska proseccon, tar cavan nu kommandot. Inte minst på Systembolaget.

  • Cava är inte spansk champagne. Den enda likheten med det franska bubbelvinet är bubblorna. Sedan tar det slut. 
  • De viktigaste druvsorterna för tillverkning av cava är de gröna Parellada, Macabeo (kallas Viura i Rioja) och Xarel.lo.
  • Cava tillverkas till övervägande del i Katalonien i Spaniens nordöstra hörn, där cavas huvudstad heter Sant Sadurní d’Anoia.
  • Klimatet i Katalonien är Medelhavsinfluerat med viss värme och med relativt jämn temperatur året runt.
  • Cava får tillverkas i fler regioner runt om i Spanien, bland annat Rioja, Valencia, Extremadura och Navarra.
  • Cava betyder källare på spanska och katalanska, viktigt när man i Spanien skulle komma överens om termen för bubbelvinet.
  • Cava är tillverkat på en andra jäsning på flaska, traditionell metod, vilket är samma metod som används i Champagne.

Vinliv tipsar!

Ekologiska Reserva de la Familia

Druvorna till vinet är de tre klassiska Xarel-lo, Macabeo och Parellada. I Reserva de la Familia använder man sig endast av så kallad ”free run-juice”. Det betyder att druvorna pressas naturligt av sin egen vikt. Juicen är på så vis av högsta kvalitet och saknar bittra toner som lätt kan uppstå vid mekanisk pressning.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.