Det spanska bubbelvinet säljer mer och mer. Efter att ha hamnat långt bakom italienska proseccon, tar cavan nu kommandot. Inte minst på Systembolaget.
- Cava är inte spansk champagne. Den enda likheten med det franska bubbelvinet är bubblorna. Sedan tar det slut.
- De viktigaste druvsorterna för tillverkning av cava är de gröna Parellada, Macabeo (kallas Viura i Rioja) och Xarel.lo.
- Cava tillverkas till övervägande del i Katalonien i Spaniens nordöstra hörn, där cavas huvudstad heter Sant Sadurní d’Anoia.
- Klimatet i Katalonien är Medelhavsinfluerat med viss värme och med relativt jämn temperatur året runt.
- Cava får tillverkas i fler regioner runt om i Spanien, bland annat Rioja, Valencia, Extremadura och Navarra.
- Cava betyder källare på spanska och katalanska, viktigt när man i Spanien skulle komma överens om termen för bubbelvinet.
- Cava är tillverkat på en andra jäsning på flaska, traditionell metod, vilket är samma metod som används i Champagne.
Vinliv tipsar!

Ekologiska Reserva de la Familia
Druvorna till vinet är de tre klassiska Xarel-lo, Macabeo och Parellada. I Reserva de la Familia använder man sig endast av så kallad ”free run-juice”. Det betyder att druvorna pressas naturligt av sin egen vikt. Juicen är på så vis av högsta kvalitet och saknar bittra toner som lätt kan uppstå vid mekanisk pressning.