fbpx

Vin till fest – hur mycket ska vi ha?

En helt vanlig middag, kanske en större bjudning eller varför inte ett bröllop? Maten tar vi hjälp med och vet exakta portioner. Men hur gör vi med vinet så att vi inte står där med tomma glas?

Visst älskar vi fest, i alla slags former. Studentskivor, bröllop, härliga middagar och spontana trädgårdsbjudningar. Både att ha och att gå på. Maten är det oftast inga problem med. Men vinet?! Hur mycket ska vi beräkna?

Det har ju hänt att man gått på bjudningar och när mörkret närmat sig stått där med tomt glas. Inget vidare, varken för arrangör eller gäst. Så det gäller att beräkna.

Exakt hur mycket vin som krävs är aldrig givet eftersom det är mycket som spelar in: Väder vid utomhusbjudningar, vilka sällskap man bjudit in, nykterister, hur många som egentligen är drickvuxna, gravida, hur många som kör hem alternativt sover över, hur middagen/mottagningen är upplagd, hur länge festen håller på, eller snarare, hur länge den är tänkt att hålla på, hur många rätter, om middag, som serveras.

Vinliv har därför tagit fram en lathund för rätt mängd vin till bjudningen:

Checklista för rätt mängd vin till bjudningen:

 • Buffé i form av trädgårdsfest eller typ studentmottagning
  En flaska på två personer. Se till att varva vitt och rött och några extra flaskor alkoholfritt.
 • Trerättersmiddag
  Välkomstskål, en flaska på åtta personer.
  Förrätt, en flaska på fyra personer.
  Varmrätt, en flaska på två personer och detta oavsett om det är rött eller vitt.
  Dessert, en flaska på åtta personer.

Serveringstips: Se till att det vita vinet är väl kylt, sex till åtta grader, och att det röda vinet är svalt, omkring 18 grader vid servering. (Spana in vår checklista för temperaturer här)

Alltid viktigt att tänka på: alkoholfritt alternativ. Och kom ihåg, blir det över kan du alltid lämna tillbaka oöppnade flaskor på Systembolaget, så spara alltid kvittot.

Doft: Fin ton av äpple, bra syra med inslag av äppelskal, röda äpplen, fin ton av brödighet, rostad karaktär.
Smak: I smak balanserad med markerad äppelkaraktär, frisk ton med inslag av päron och honungsmelon.
Passar perfekt till grillade havskräftor med wasabimajonnäs.
Serveringstemperatur: 6-8 grader