Vin till fest – men hur mycket ska vi ha?

En helt vanlig middag, kanske en större bjudning eller varför inte till julbordet? Maten har vi kolla på och vet exakta portioner (nåja). Men hur gör vi med vinet så att vi inte står där med tomma glas?

Visst älskar vi fest, i alla slags former. I synnerhet nu, när vi äntligen kan träffas igen.

Bröllop, härliga middagar och spontana bjudningar. För att inte tala om alla julfester. Både att ha och att gå på. Maten är det oftast inga problem med. Men vinet?! Hur mycket ska vi beräkna?

Inget vidare med ett tomt glas

Det har ju hänt att man gått på bjudningar och när mörkret närmat sig stått där med tomt glas. Inget vidare, varken för arrangör eller gäst. Så det gäller att beräkna.

Exakt hur mycket vin som krävs är aldrig givet eftersom det är mycket som spelar in: Väder vid utomhusbjudningar, vilka sällskap man bjudit in, nykterister, hur många som egentligen är drickvuxna, gravida, hur många som kör hem alternativt sover över, hur middagen/mottagningen är upplagd, hur länge festen håller på, eller snarare, hur länge den är tänkt att hålla på, hur många rätter, om middag, som serveras.

Vinliv har därför tagit fram en lathund för rätt mängd vin till bjudningen:

Lathund

Buffé i form av trädgårdsfest eller typ studentmottagning

En flaska på två personer. Se till att varva vitt och rött och några extra flaskor alkoholfritt.

Trerättersmiddag:

Välkomstskål, en flaska på åtta personer. 

Förrätt, en flaska på fyra personer.

Varmrätt, en flaska på två personer och detta oavsett om det är rött eller vitt. 

Dessert, en flaska på åtta personer.

Serveringstips: Se till att det vita vinet är väl kylt, sex till åtta grader, och att det röda vinet är svalt, omkring 18 grader vid servering.

Alltid viktigt att tänka på: alkoholfritt alternativ. Och kom ihåg, blir det över kan du alltid lämna tillbaka oöppnade flaskor på Systembolaget, så spara alltid kvittot.


Vinliv tipsar!

Black Outlet Christmas Edition

Fantastisk blandlåda med 10 viner, från vitt italienskt bubbel via franska Loire-klassiker till rött lagringsbart vin från några av världens bästa vindistrikt. Allt från vår samarbetspartner Vinoteket som dessutom erbjuder gratis leverans direkt till dörren. 

• 999 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.