Svenskparadis med fantastiska viner

Vill du åka till ett fantastiskt ställe? Där maten är förträfflig, vinerna av hög kvalitet och atmosfären underbar? Visste väl det! Då är det till Mallorca du ska. För här finns allt. Verkligen allt.

Mallorca, den största av Balearerna, är inte bara känd för sina vackra stränder och pittoreska byar, utan också för sina unika viner. Öns vinproduktion har fått ett uppsving under de senaste decennierna, och idag produceras några av Spaniens mest intressanta och distinkta viner här.

Två av de mest betydelsefulla druvorna på Mallorca är Callet och Manto Negro, vilka spelar en central roll i öns vinproduktion.

Superdruvan Callet

Callet är en inhemsk blå druva som är väl anpassad till Mallorcas klimat och jordmån. Den odlas främst i vinområdena Binissalem och DO Pla i Llevant, de två viktigaste på ön.

Callet-viner är kända för sin elegans och subtila komplexitet. De har ofta en ljus rubinröd färg och erbjuder aromer av röda bär, örter, och ibland en jordig ton som reflekterar den kalkrika jorden på Mallorca.

I smaken är vinerna mjuka och med medellång eftersmak, med en balanserad syra och mjuka tanniner. Callet används ofta i blandningar, men det finns också utmärkta endruvsviner som visar druvans unika karaktär.

Charmiga Manto Negro

Manto Negro är en annan viktig blå druva som odlas på Mallorca, särskilt i området Binissalem. Den är känd för sin anpassningsförmåga och ger ofta viner med stor personlighet och komplexitet.

Manto Negro ger viner som är fruktiga och aromatiska, med toner av mörka bär som björnbär och plommon, samt inslag av kryddor och ibland lakrits. Vinerna har en medelhög syra och mjuka tanniner, vilket gör dem behagliga att dricka både unga och efter några års lagring.

Manto Negro används även den ofta i blandviner, där den bidrar med sin fruktighet och struktur. Liksom med Callet finns det även utmärkta endruvsviner på Manto Negro som lyfter fram druvans c harm och utpräglade karaktär.

Vinområden med klass

Binissalem är Mallorcas mest kända vinregion, belägen i hjärtat av ön. Här odlas både Callet och Manto Negro tillsammans med internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot.

Regionen är känd för sina röda viner, men producerar också utmärkta vita och roséviner. Det varma klimatet och de kalkrika jordarna bidrar till vinernas distinkta karaktär och struktur.

Pla i Llevant ligger på den östra delen av Mallorca och har en lång vinodlingstradition. Här odlas också Callet och Manto Negro, tillsammans med andra inhemska och internationella druvsorter.
Vinerna från denna region är kända för sin fräschör och elegans, med en tydlig mineralitet som speglar jordmånens unika sammansättning.

Mallorcas vin älskar mat

Men ön har ju inte bara en massa förträffligt vin. Det finns också mat med råge, unika rätter på unika råvaror. Alla som varit här har säkert ätit sobrasada, en korv kryddad med pimentón, paprikapulver.

Eller Tumbet Mallorquín, en slags lasagne på lök, potatis, paprika och aubergine. Smakrikt, unikt och inte minst supervinvänligt. Och bara ett av många exempel på hur väl integrerad mat- och vinkulturen är på svenskarnas favoritö.

Vinliv tipsar!

Terra de Falanis Lo Foll, 2021

Spännande rött på en blandning av tre lokala druvsorterna med storheten Callet i fokus. Här hittar vi smakintensitet, inslag av mogna röda bär, fin utvecklad ton, mjuka tanniner med fräschör och relativt lång eftersmak i ytterst balanserad stil. Servera i stora glas.  

Perfekt till grillad flankstek eller en mustig burgare med klassiska tillbehör.  

Nr 70918 • 179 kr


Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.