Japanskt vin alltmer intressant

Japan är inte det första landet man kommer att tänka på när man pratar vin. Men landet har på senare år börjat få uppmärksamhet för sin framväxande vinindustri. Landet är känt för sitt noggranna hantverk, vilket också återspeglas i dess viner. Och så har landet sin egen speciella druva.

Grace är en vit druva som har sitt ursprung i Frankrike och är en korsning mellan den berömda druvan Gewürztraminer som odlas framför allt i Alsace och den lokala japanska druvan Koshu.

Druvan har blivit alltmer populär bland vinproducenter i Japan på grund av sin förmåga att anpassa sig till det japanska klimatet och producera viner med distinkta smakprofiler.

Svala temperaturer

Grace-druvan trivs i de kyliga och bergiga regionerna i Japan, där den kan dra nytta av svala temperaturer och en längre växtsäsong.

Dess karaktäristiska egenskaper inkluderar en subtil och elegant aromprofil med inslag av citrusfrukter, vita blommor och ibland en lätt kryddighet. Vinerna som produceras av Grace-druvan är vanligtvis lätta till medelfylliga med en frisk syra och en trevlig balans.

Mytomspunna Mount Fuji

I regionen Yamanashi, belägen i närheten av Japans högsta berg, Mount Fuji, är Grace-druvan särskilt framträdande. Här har producenter utforskat dess potential och arbetat med olika tekniker för att maximera dess smak och kvalitet.

Grace-vinerna från Yamanashi uttrycker ofta en subtil mineralitet och en renhet i frukten som kompletteras av en uppfriskande syra.

Vin och mat i Japan

En intressant aspekt av Grace-druvan är att den är väl anpassad till den japanska matkulturen. Den fräscha syra och eleganta smaker kan harmonisera väl med det komplexa och delikata smaklandskapet i det japanska köket, inklusive sushi, sashimi och andra rätter baserade på fisk och skaldjur.

Vinerna från Japan, inklusive de som produceras på Grace-druvan, har börjat få internationell erkännande och uppmärksamhet. Vinerna representerar en spännande nyhet i vinvärlden och visar på den mångfald och kvalitet som uppnås även i nya vinregioner.

Vinliv tipsar!

Grace Koshu Privat Reserve, 2022

Nr 92048 • 199 kr

Superelegant och fräscht vin från såännande vinlandet Japan. Här hittar vi fräschör, rena smaker, inslag av lime, citron, passionsfrukt, gräs, rabarber, krusbär, gröna äpplen, en mineralisk klang och medellång eftersmak i ren stil.
Perfekt till de rena smakerna i det japanska köket. Eller till ångkokt fisk med kokt potatis.

Nästa artikel
Boquerones en vinagre
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.