Boquerones en vinagre, den spanska supertapasen ansjovis med vinäger, lockar med sin fräscha smak och milda sälta. Och det bästa av allt, den är ganska enkel att göra.
Ingredienser
- 400 g strömmingsfiléer, små
- 1.5 dl vatten
- 1 citron
- 1.5 dl vitvinsvinäger
- 2 vitlöksklyftor, skivade
- 1 dl persilja, finhackad
- 2 dl olivolja, bra kvalitet
- 3 tsk salt
- Till servering:
- Citron, pressad
- Surdegsbröd, skivat
Gör så här
Dra av skinnet från strömmingarna, från insidan längst upp vid den bredaste änden och rakt ner.
Lös upp saltet med vinäger och vatten i en bunke. Lägg i strömmingen och vänd runt. Låt stå med lock på i kylskåp i 1 dygn.
Sila därefter bort lagen från filéerna. Skala försiktigt bort det gula på citronen, använd potatisskalare. Varva filéer, citronskal, vitlök och persilja i en burk. Häll på olivolja tills innehållet är täckt. Låt vila några timmar så att smakerna sätter sig.
Servera på en bit bröd och droppa lite citron över. Och servera med ett glas vin eller en öl till.
El Mar Sparkling Brut
Äntligen lanseras uppföljaren till hyllade El Mar som är en av Sveriges mest omtyckta mousserande! El Mar Sparkling Brut är ett friskt och fruktigt mousserande vin från soliga Spanien som bjuder på smak av gröna äpplen, tropiska frukter och päron. Perfekt att servera på minglet. Finns att beställa för 79 kr!
”PRISVÄRT! Ett friskt fräscht bubbel med finstämda fruktiga toner, frisk syra och rik mousse. Ett riktigt prisvärt bubbel och en klar favorit till mingelfesterna!” – Monica Åhlund, Vinguiden december 2023.