Boquerones en vinagre, den spanska supertapasen ansjovis med vinäger, lockar med sin fräscha smak och milda sälta. Och det bästa av allt, den är ganska enkel att göra.
Ingredienser
- 400 g strömmingsfiléer, små
- 1.5 dl vatten
- 1 citron
- 1.5 dl vitvinsvinäger
- 2 vitlöksklyftor, skivade
- 1 dl persilja, finhackad
- 2 dl olivolja, bra kvalitet
- 3 tsk salt
- Till servering:
- Citron, pressad
- Surdegsbröd, skivat
Gör så här
Dra av skinnet från strömmingarna, från insidan längst upp vid den bredaste änden och rakt ner.
Lös upp saltet med vinäger och vatten i en bunke. Lägg i strömmingen och vänd runt. Låt stå med lock på i kylskåp i 1 dygn.
Sila därefter bort lagen från filéerna. Skala försiktigt bort det gula på citronen, använd potatisskalare. Varva filéer, citronskal, vitlök och persilja i en burk. Häll på olivolja tills innehållet är täckt. Låt vila några timmar så att smakerna sätter sig.
Servera på en bit bröd och droppa lite citron över. Och servera med ett glas vin eller en öl till.
Vinliv tipsar!

Cuvée Celeste Grand Reserve Chardonnay
Kul med vitt från Extremadura, exotiskt och sannerligen på gång! Vinet har en mycket fin balans, det är rent, lättdrucket med inslag av gröna äpplen, citron, passionsfrukt, fräscht, rättfram i elegant stil. Perfekt till torsdagens fiskmiddag eller tapas på fredag.