Havskräftan är släkt med den vanliga kräftan men går endast att hitta i saltvatten. Havkräftan fångas i bur och stoppas därefter i rör.
Den individuella packningen sägs göra kräftorna mindre stressade vilket leder till en högre kvalitet på maten. Istället för den signalröda färgen blir havskräftan svagt aprikos-rosa vid kokning och bär såklart med sig smaken av havet.
Vi på Vinliv älskar kräftor.
Men ibland vill man spexa till det lite och här har vi tagit fram ett exempel på flamberade havskräftor med en härlig sås till!
Självfallet servera havskräftorna i trevligt sällskap och med ett riktigt fräscht bubbelvin!
Ingredienser
Till Kräftorna
- 16 havskräftor
- 2 purjolökar
- 2 dl vispgrädde
- 3 msk hollandaisesås
- 50 g smör
- 200 g färska champinjoner
- 1 msk finhackad persilja
- 1 msk finhackad dill
- 4 cl konjak
- 4 cl Pernod
Till såsen:
- Skal och klor från havskräftorna
- 1 purjolök
- 1 morot
- 1 tsk persilja
- 1 tsk citronmeliss
- 1 msk tomatpuré
- 1 knivsudd timjan
- 2 msk olja
- 5 cl konjak
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 l fiskbuljong
- Salt
- Peppar
Gör så här:
Börja med såsen.
Skala kräftstjärtarna och lägg in dem i kylskåpet.
Skalen använder vi till fonden som blir till sås. Krossa därför skalen med en mortelstöt.
Fräs upp skalen i olja, låt fräsa ca 15 min på svag värme.
Hacka grönsakerna grovt i bitar och låt dem fräsa med skalen de sista 5 minutrarna. Tillsätt sedan tomatpuré.
Nu har det blivit en väldoftande sörja och då är det dags att strö på lite mjöl. Späd ut såsen med lite konjak och vitt vin efter smak.
Låt koka ihop och tillsätt sedan fiskbuljongen för att sedan låta sjuda ytterligare ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.
Sila såsen och håll den varm på svag värme.

Flambera havskräftor:

Börja med att vispa grädden så den är redo när det är dags.
Hacka purjolöken fint och fräs upp i smöret. Den ska inte ta färg. Lägg ned örterna och den skivade svampen.
Vänd ned kräftstjärtarna och rör om.
Nu är det dags för själva flamberingen! Stäng av köksfläkten innan du börjar.
Häll på Pernod och konjak och tänd på. Ta pannan från värmen omgående och låt flammorna lägga sig innan du plockar upp kräftstjärtarna.
Håll kräftstjärtarna varma på ett uppvärmt fat.
Häll såsen i samma panna och koka up. Tillsätt sedan den vispade grädden och hollandaisesåsen.
Låt inte såsen koka vidare utan smaka av med salt och peppar och lägg sedan ned kräftstjärtarna.
Servera genast – förslagsvis med kokt ris till.
Vinliv tipsar!

Maison de Chêne Chardonnay
Lyxigt vin från Frankrike på världens bästa druva, Chardonnay. Vinet har en markerad fräschör med inslag av gula äpplen och plommon, mogen citron, lite kryddig och en fin balans med aningen nötiga toner i fint balanserande avslut.
Perfekt till smörstekt fisk och potatis eller en gräddig pasta.
Nr 75796 • 82 kr