Enkel bruschetta med tomat och basilika

Förrätternas förrätt bruschetta är både god och enkel att laga till många. Tomater, basilika, olivolja och vitt bröd utgör den klassiska italienska mackan. Buon appetito!

Testa även att göra en pan con tomate – den spanska versionen. Då gnider man in tomaten och vitlöken i själva brödet. Dessutom brukar man servera den med en liten anjovis eller ännu hellre – en skiva serranoskinka. 

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 skivor vitt bröd
  • 1 vitlöksklyfta, finriven eller pressad
  • ½ dl olivolja
  • 4 tomater
  • ½ kruka basilika
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Salt och peppar efter smak
  • Parmesan efter smak 

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Klä en ugnsform med bakplåtspapper och lägg bröden i formen. Ringla över olivolja över bröden. 

3. Rosta bröden i ugnen tills gyllenbruna. Det tar ungefär 5 minuter.

4. Hacka tomater och blanda med pressad vitlök, olivolja och vitvinsvinäger. Salta och peppra efter smak.

5. Fördela tomatröran över de färdiga bröden och lägg på basilika. Avsluta med att strö över parmesan. 

6. Servera med ett glas rött som fångar upp nötigheten i serranoskinkan.


Vinliv tipsar!

Butter Cake Zinfandel

Rött vin från Kalifornien i generös 1-literflaska.

Smakrik, fruktintensivt med mjuka tanniner, mogen frukt, inslag av bär, liten chokladton, aningen örtig och relativt lång eftersmak i drickvänlig, mumsig stil.

Vinet passar perfekt till en bruschetta med nötig serranoskinka som edge. Testa!

Johan Franco Cereceda

Nr. 55376 • 99 kr

Nästa artikel
5 bra sånger om vin
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.