Publicerat 25/1 - 2021

Långkok på högrev och vita bondbönor

Finns det något godare än en vintergryta som står och puttrar på spisen? Nej, trodde väl det. Och så den doften som sprider sig i hemmet. Vinliv har slipat knivarna och presenterar nu ett fantastiskt gott recept med högrev. Som blir ännu godare med ett glas mustigt rött vin till.

Gör så här

Skala och skär morötterna i grövre bitar. Skala lök och skär i skivor. Stek allt i smör i fem minuter på medelhög värme i tjockbottnad gryta. Lägg över i djup tallrik.

Skär köttet i mindre bitar, släng brosket. Stek i smör i samma gryta tills bitarna fått lite färg, häll i morötterna och löken. Låt steka ihop i tio minuter. Salta och peppra.

Häll i vatten och buljongtärningarna. Rör om. Låt puttra några minuter. 

Häll sedan i vinet. Pressa ner vitlöksklyftorna. Rör om. Låt grytan stå och puttra på låg värme. Låt den gärna stå över natten med lock på (OBS! På låg värme).

Smaka av med salt, peppar och spiskummin. 

Innan servering. Sätt på grytan. Skölj sedan bondbönorna ordentligt. Häll i bönorna i grytan. Låt puttra i en halvtimme. Smaka av igen med salt, peppar och spiskummin. Strö över lite grovhackad persilja.

Servera med en bit surdegsbröd och ett glas rött vin i djup kupa.

Ingredienser för 4 personer
  • 1 kg högrev
  • 2 rödlökar
  • ½ kg morötter
  • 600 g vita bondbönor, ca två burkar
  • Två buljongtärningar
  • 3 dl vatten
  • 1 flaska rödvin, gärna med lite sötma
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk Spiskummin
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Smör för stekning
  • Persilja

Läs även 6 tips att göra med vin som blir över.

Vinliv tipsar!

Casa E. di Mirafiore Langhe Nebbiolo Organic 2018

”Lyxa till grytan med ett riktigt härligt rödvin som verkligen förhöjer upplevelsen.

Vinet har en markerad fruktig ton, det är smakintensivt med inslag av nypon, plommon, torkade örter, mogna mörka bär, plommon, en liten vaniljsötma och viss strävhet som är perfekt att matcha mot grytan.”

Johan Franco Cereceda

nr 50318 • 289 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.