Långkok på högrev och vita bondbönor och galet gott vin till

Finns det något godare än en franskinspirerad höstgryta som står och puttrar på spisen? Nej, trodde väl det. Och så den doften som sprider sig i hemmet. Vinliv har slipat knivarna och presenterar nu ett fantastiskt gott recept med högrev. Som blir ännu godare med ett glas fylligt rött vin till. Varför inte en Barolo från Piemonte

Gör så här

Skala och skär morötterna i grövre bitar. Skala lök och skär i skivor. Stek allt i smör i fem minuter på medelhög värme i tjockbottnad gryta. Lägg över i djup tallrik.

Skär köttet i mindre bitar, släng brosket. Stek i smör i samma gryta tills bitarna fått lite färg, häll i morötterna och löken. Låt steka ihop i tio minuter. Salta och peppra.

Häll i vatten och buljongtärningarna. Rör om. Låt puttra några minuter. 

Häll sedan i vinet. Pressa ner vitlöksklyftorna. Rör om. Låt grytan stå och puttra på låg värme. Låt den gärna stå över natten med lock på (OBS! På låg värme).

Smaka av med salt, peppar och spiskummin. 

Innan servering. Sätt på grytan. Skölj sedan bondbönorna ordentligt. Häll i bönorna i grytan. Låt puttra i en halvtimme. Smaka av igen med salt, peppar och spiskummin. Strö över lite grovhackad persilja.

Servera med en bit surdegsbröd och ett glas rött vin i djup kupa.

Ingredienser för 4 personer
  • 1 kg högrev
  • 2 rödlökar
  • ½ kg morötter
  • 600 g vita bondbönor, ca två burkar
  • Två buljongtärningar
  • 3 dl vatten
  • 1 flaska rödvin, gärna med lite sötma
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk Spiskummin
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Smör för stekning
  • Persilja

Läs även 6 tips att göra med vin som blir över.

Vinliv tipsar!

Truffle Hunter Barolo

Spännande rött vin från Barolo och då tillverkat på 100 procent Nebbiolo, en av världens bästa druvor som ger bästa resultat i trakterna kring den lilla staden Alba i Piemonte. Intensiv smak, fin strävhet, bra frukt, plommon, röda bär, nypon, blommor i mycket fin balans, utpräglad ursprungstypiskhet, liksom druva men med några minuter i glaset och till mat redan nu färdigt att konsumera. 

Nr. 56669 • 189 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.