Långkok på högrev och vita bondbönor och galet gott vin till

Finns det något godare än en franskinspirerad höstgryta som står och puttrar på spisen? Nej, trodde väl det. Och så den doften som sprider sig i hemmet. Vinliv har slipat knivarna och presenterar nu ett fantastiskt gott recept med högrev. Som blir ännu godare med ett glas fylligt rött vin till. Varför inte en Barolo från Piemonte

Gör så här

Skala och skär morötterna i grövre bitar. Skala lök och skär i skivor. Stek allt i smör i fem minuter på medelhög värme i tjockbottnad gryta. Lägg över i djup tallrik.

Skär köttet i mindre bitar, släng brosket. Stek i smör i samma gryta tills bitarna fått lite färg, häll i morötterna och löken. Låt steka ihop i tio minuter. Salta och peppra.

Häll i vatten och buljongtärningarna. Rör om. Låt puttra några minuter. 

Häll sedan i vinet. Pressa ner vitlöksklyftorna. Rör om. Låt grytan stå och puttra på låg värme. Låt den gärna stå över natten med lock på (OBS! På låg värme).

Smaka av med salt, peppar och spiskummin. 

Innan servering. Sätt på grytan. Skölj sedan bondbönorna ordentligt. Häll i bönorna i grytan. Låt puttra i en halvtimme. Smaka av igen med salt, peppar och spiskummin. Strö över lite grovhackad persilja.

Servera med en bit surdegsbröd och ett glas rött vin i djup kupa.

Ingredienser för 4 personer
  • 1 kg högrev
  • 2 rödlökar
  • ½ kg morötter
  • 600 g vita bondbönor, ca två burkar
  • Två buljongtärningar
  • 3 dl vatten
  • 1 flaska rödvin, gärna med lite sötma
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk Spiskummin
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Smör för stekning
  • Persilja

Läs även 6 tips att göra med vin som blir över.

Vinliv tipsar!

Promis Ca’Marcanda, 2021

Storslaget vin från Toscana som går att konsumera idag (lufta det!) eller lagras ytterligare 10 år. Här hittar vi både vildhallon och svarta vinbär, markerade men överraskande silkeslena tanniner, rejäl fräschör, en touch av fatkaraktär, salvia, lite peppar i fantastisk balans och lång eftersmak. Drick 2024 – 2029.

Nr 90231 • 359 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.