Publicerat 24/11 - 2020

Långkok på högrev och vita bondbönor

Finns det något godare än en vintergryta som står och puttrar på spisen? Nej, trodde väl det. Och så den doften som sprider sig i hemmet. Vinliv har slipat knivarna och presenterar nu ett fantastiskt gott recept. Som blir ännu godare med ett glas mustigt rött vin till.

Gör så här

Skala och skär morötterna i grövre bitar. Skala lök och skär i skivor. Stek allt i smör i fem minuter på medelhög värme i tjockbottnad gryta. Lägg över i djup tallrik.

Skär köttet i mindre bitar, släng brosket. Stek i smör i samma gryta tills bitarna fått lite färg, häll i morötterna och löken. Låt steka ihop i tio minuter. Salta och peppra.

Häll i vatten och buljongtärningarna. Rör om. Låt puttra några minuter. 

Häll sedan i vinet. Pressa ner vitlöksklyftorna. Rör om. Låt grytan stå och puttra på låg värme. Låt den gärna stå över natten med lock på (OBS! På låg värme).

Smaka av med salt, peppar och spiskummin. 

Innan servering. Sätt på grytan. Skölj sedan bondbönorna ordentligt. Häll i bönorna i grytan. Låt puttra i en halvtimme. Smaka av igen med salt, peppar och spiskummin. Strö över lite grovhackad persilja.

Servera med en bit surdegsbröd och ett glas rött vin i djup kupa.

Ingredienser för 4 personer
  • 1 kg högrev
  • 2 rödlökar
  • ½ kg morötter
  • 600 g vita bondbönor, ca två burkar
  • Två buljongtärningar
  • 3 dl vatten
  • 1 flaska rödvin, gärna med lite sötma
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk Spiskummin
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Smör för stekning
  • Persilja

Vinliv tipsar!

Dominio Alto Gran Reserva

“Det här vinet är en gran reserva som alltså legat minst två år på fat och sedan ytterligare tre år på flaska. Färdigt att avnjutas redan idag.

Ett härligt rött vin från Rioja i klassisk stil med toner av blåbär, fat och vaniljsötma, röda bär, stall, kakao och mocka i fin balans och med medellång eftersmak i ursprungstypisk stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en gryta på högrev, till lagrad manchego eller bara framför brasan i en riktigt djup kupa. “

Johan Franco Cereceda

Nr 72143 • 119 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.