Mjukglass och hemmagjord chokladsås

Tillhör du, precis som vi, en av de som älskar mjukglass? Och tar du dig också gärna en glass mitt i smällkalla vintern? Då har du kommit rätt. Vi på Vinliv äälskar verkligen glass och när vi går förbi ett ställe där mjukglass säljs så kan vi knappt motstå frestelsen!

Ja, det är faktiskt glassen i sig och inte främst strössel eller variation på såser som lockar, även om de kan vara en god bonus. Inte heller nödvändigtvis den fina variation av smaksatt kulglass som ofta finns på samma inrättning. Det är mjukglassen. Och vad vore väl bättre än att också ha en omgång mjukglass hemma i frysen. 

När glassen förtärs sommartid är det oftast mer eller mindre på samma sätt varje gång. Gott, svalkande och krämigt vanilj. Tänk på den där mjukglassen du njöt av en sommardag för alldeles för längesedan…

Men, tänk om man skulle ta sig en glass nu, i mörkaste december där kylan känns outhärdlig. Då vill vi servera glassen på ett passande sätt, men något som piffar till det lite. Dekorerade våffelstrutar med lyxig, hemmagjord chokladsås!

Detta är lätt att improvisera men här kommer ett förslag för dig som gillar att ha ett recept att följa. 

Gör så här

Koka upp 2 dl grädde, tillsätt ca 150-200 gram choklad (mörk eller ljus beroende på egna preferenser).

Rör om och häll därefter i 2-3 cl Baileys, mandellikör eller annan valfri spritsort. 

Fyll strutarnas botten med såsen och dekorera även toppen genom att doppa den övre kanten i chokladsåsen.

Dekorera gärna toppen ytterligare med hackade nötter medan såsen ännu inte stelnat.

Servera!

Mjukglass

Välj en in vaniljglass gjord på äkta grädde. Förslagsvis har du gjort den själv, men det finns ju de som inte gör annat än tillverkar glass, vettja! Vispa glassen med elvisp i några minuter, med fördel kan lite extra grädde hällas på. Vill du lägga till en smaksättning är detta ett bra tillfälle. En fin, marmorerad effekt uppnås när du vispar ned något färgglatt. Vi har listat några exempel här bredvid. Häll sedan ned glassblandningen i en spritspåse (vanlig fryspåse funkar också bra).

Därefter är det inte svårare än att spritsa upp glassen i strutarna och servera. 

Festligt, lyxigt, smarrigt – mmmjukglass! Mitt in vintern.

  • Blåbär/ Hallon/ andra bär
  • Saffran
  • Mint
  • Kardemumma
  • Eller varför inte en skvätt likör:
  • Baileys
  • Kahlùa
  • Disaronno

BONUSTIPS:

Om du befinner dig i Stockholm, tveka inte att besöka 2022-års SM-vinnare i glass, Kennys Gelato. Där finner du både Marcoolios egna hasselnötssmak och smaker som ”Brynt smör”, viol och nu till jul tomeskum, pepperkaka, brända mandlar. Helt klart värd sin titel!

Bilden lånad från instagram.


Vinliv tipsar!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.