Publicerat 24/6 - 2020

Kladdkaka – bästa receptet och bästa vintips

Den 7 november är det kladdkakans dag. Det firar vi på Vinliv med att redan nu tipsa om bästa receptet. Och ett riktigt gott vin till. Men vi tycker ändå att kladdkakans dag kan få vara varje dag. Så gott är det.

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C.

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.

Smält smör i kastrull, låt det svalna.

Vispa ihop ägg och socker med handvisp.

Blanda kakao, vaniljsocker, salt och vetemjölet i en bunke. Rör ner i äggblandningen.

Tillsätt det smälta smöret. Blanda ihop till en jämn smet. Häll över smeten i den smörade och bröade formen.

Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Ju kortare tid, desto kladdigare kaka.

Vispa grädden under tiden. 

Ta ut kladdkakan och låt svalna.

Ingredienser
8-10 bitar
  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • smör till formen
  • ströbröd till formen
  • Ingredienser till servering
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl hackad mandel
  • björnbär

Servera med vispad grädde, björnbär och hackad mandel. Och ett glas riktigt gott vin till.

Vinliv tipsar!

Dry Sack

nr 8209 • 99 kr (37,5 cl)

Klassisk sherry med sötma utan att bli sockersliskig med inslag av både torkade fikon, nötter, tropiska torkade frukter och lite kakao i långt, mumsigt avslut.

Passar perfekt till en chokladkaka med lite nötter som strös över kakan.

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.