Vinprovaren ett utdöende yrke?

Snart slipper vi läsa vinbedömningar skrivna av landets vinskribenter. Istället kommer dessa att göras av en dator med hjälp av AI-Artificiell Intelligens. Framtiden är närmare än vi tror och vinprovaren får därmed se sig om efter en helt annan roll i vinindustrin. Eller?

Det har talats om det länge. Många välkomnar den, andra fruktar den. Men visst fascinerar den, AI som i artificiell intelligens, i synnerhet om den implementeras i vinindustrin och mer specifikt för vinbedömningar.

För nu är liksom självkörande bilar även helt datoriserade vinbedömningar ett faktum. AI-Winetaster kallas tekniken, där AI är förkortningen för artificiell intelligens.

Bedömning utan vinprovarens värdering

Egentligen är utvecklingen inte sprungen ur ett behov, men kittlande är det. Så att istället för att läsa en vinskribents högst personliga bedömningar av viner, kommer dessa istället att bli mer statiska, mer faktiska och utan värdeladdade ord.

Men frågan är om vi vinälskare är mogna för detta. Vill vi ha en dator som analyserar vinet? Eller vill vi fortsättningsvis läsa bedömningen av en skribent med, förhoppningsvis, flera års erfarenhet av vinbedömning?

Datorn analyserar vinet

AI-tekniken går ut på att man matar in faktisk information om vinet i ett dataprogram som sedan gör en analys och en slutledning av vad vi kan förvänta oss av vinet. 

Det handlar om data som vinets alkoholhalt, druva eller druvor, syrahalt, pH-värde, mängden sulfiter, sockerhalt, glycerin, hur länge det legat på fat eller andra behållare, om det är tillverkat på ekologiska druvor och om det genomgått en så kallad malolaktisk omvandling (där hårda äppelsyror omvandlas till mjukare laktiska syror).

Men vinets kvalitet då?

Analysen av vinet ska alltså vara objektiv och karakteristiken presenteras mer som vad vi kan förväntas av vinet gällande bland annat fruktighet, kropp, längd, eventuell strävhet, hållbarhet istället för lagringspotential.

Vad AI däremot (ännu) inte kan göra är att redogöra för vinets kvalitet, vad som sker vid lagring. Bland annat.

För- och nackdelar? Jo, flera åt vardera håll, naturligtvis. Men frågan är om vi är beredda att köpa vin utifrån en datoriserad bedömning.

För dig som vill läsa mer:

Neural Networks and Nebbiolo: Artificial Intelligence for Wine Paperback

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.