Riesling fenomenal till julens mat

Sällan är en druva så bra till mat som just Riesling. Med sin fantastiska syra och fruktighet går den att matcha till ett gäng olika rätter. Perfekt till julbordet alltså. Och med bubblor…

Lika bra att vi gör det på en gång: utnämner Riesling till bästa druvan för det svenska julbordet.

Det är inte svårt. Den här druvan har nämligen allt som kan begäras, både fin fruktsötma, frisk ton, massor av härlig frukt och en riktigt bra längd som matchar julbordets alla olika smaker. Både sill, Janssons frestelse, skinka och kallskuret. Till och med kryddstarkt kött klarar den av.

Riesling med bubblor

Visst, öl funkar alltid, men eftersom allt fler gillar vin är det lika bra att falla till föga.

Riesling är helt enkelt kung på julbordet. Och är det bubblor i vinet, sekt på tyska, ja då blir det ännu lite roligare. Funkar överraskande bra till mat även det, något man ofta glömmer.

Men sin fina syra skär den igenom den feta maten, med sin lena honungsötma balanserar den matens olika söta toner och med den fruktintensitet vi hittar i den tyska storheten harmonierar den med mångfalden smaker. Och med den fina moussen, alltså de mjuka bubblorna, får både vinet och maten ytterligare en dimension.

Sa jag att Riesling är bäst?

Men se till att servera bubbelvinet kylskåpskallt. Mycket för fräschörens skull. Och använd vanliga vitvinsglas, i synnerhet om det ska inmundigas till mat.

Visste du förresten att Riesling började dyka upp redan på 1400-talet i Tyskland? Det är med andra ord en av de äldsta druvorna som används i dagens vintillverkning.

Sekt, alltså, bubbel på Riesling. Den bästa av två världar.

Vinliv tipsar!

R Imperial Riesling Sekt Extra Trocken

Kul med bubbel på favoritdruvan Riesling från Tyskland, ett av världens störta producentländer av mousserande vin.

Det här vinet dricker jag gärna som välkomstskål eller till snittar på tonfisk eller brie med ansjovis. Och till julbordet förstås!”

Johan Franco Cereceda

Nr 7609199 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.