Därför är champagne alltid bästa bubblet

Champagne får bara kallas champagne så länge det kommer från Champagne. Annars kallas det bubbel, och det är en jäkla skillnad.

Föreställ dig att du har ett vitt vin som är bra. Men du vill samtidigt göra något bättre av det.

Ungefär så resonerade man i Champagne för flera hundra år sedan. Man hade ett bra vitt vin med hög syra. Möjligen för hög. Samtidigt hade man anspråk på att göra något lite mer märkvärdigt. Något som stack ut och gjorde området unikt.

– Bubblor! var det någon som sa.

Eh?

Jo, om man får bubblor i vinet blir det inte bara godare och mer elegant. Det blir unikt också.

I många länder tillsätter man bubblor i sitt vin genom att spruta ned koldioxid. I andra låter man vinerna jäsa en andra gång på enorma ståltankar. Men inte i Champagne. Där får en långsam andra jäsning ske på flaska.

Därför blir det både elegantare och godare. Men också unikt. Nu kommer de brödiga tonerna och komplexiteten.

Men det är fler saker som gör områdets bubbelvin till något alldeles extra. Nämligen terroir. Det betyder de naturliga förutsättningarna för produktion av vin. Alltså de druvor som odlas, jordmånen som ger vinet karaktär och klimatet som styr så att vinet i detta fall får en rejäl fräschör.

Dyrt blir det. Men vi betalar för en hög produktionskostnad. Och det är det värt.

För godare än så här blir det inte.

Vinliv tipsar!

Champagne Brigitte Delmotte

Härlig champagne på främst druvan Pinot Noir, av många ansedd som den bästa för bubbel och världens kanske bästa blå druva.

Balanserad champagne i smakrik, elegant stil, inslag av röda bär, brödiga toner, nötter, lite smör med markerad fräschör, lättdrucken och komplex i samma klunk och en lång, frivol eftersmak.

Den här champagne dricker jag gärna till en Toast Skagen, till tacos på torsk eller som aperitif, men då serverar jag några enkla snittar till och vinet i vitvinsglas för bästa upplevelse. 

• 279 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.