Champagne får bara kallas champagne så länge det kommer från Champagne. Annars kallas det bubbel, och det är en jäkla skillnad.
Föreställ dig att du har ett vitt vin som är bra. Men du
vill samtidigt göra något bättre av det.
Ungefär så resonerade man i Champagne för flera hundra år
sedan. Man hade ett bra vitt vin med hög syra. Möjligen för hög. Samtidigt hade
man anspråk på att göra något lite mer märkvärdigt. Något som stack ut och
gjorde området unikt.
– Bubblor! var det någon som sa.
Eh?
Jo, om man får bubblor i vinet blir det inte bara godare och mer elegant. Det blir unikt också.
I många länder tillsätter man bubblor i sitt vin genom att spruta ned koldioxid. I andra låter man vinerna jäsa en andra gång på enorma ståltankar. Men inte i Champagne. Där får en långsam andra jäsning ske på flaska.
Därför blir det både elegantare och godare. Men också unikt.
Nu kommer de brödiga tonerna och komplexiteten.
Men det är fler saker som gör områdets bubbelvin till något
alldeles extra. Nämligen terroir. Det betyder de naturliga förutsättningarna
för produktion av vin. Alltså de druvor som odlas, jordmånen som ger vinet
karaktär och klimatet som styr så att vinet i detta fall får en rejäl fräschör.
Dyrt blir det. Men vi betalar för en hög produktionskostnad.
Och det är det värt.
“En riktigt prisvärd champagne på bästa druvorna, Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir.
Vinet har en fin balans med mjuka bubblor, citrustoner, inslag av gröna äpplen, liten brödig karaktär och en medellång eftersmak med lätt inslag av mineral.
Det här vinet dricker jag gärna till snittar på räkröra och citrus eller till tunt uppskuren lufttorkad skinka.” Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.