Publicerat 6/12 - 2019

Därför är champagne alltid bästa bubblet

Champagne får bara kallas champagne så länge det kommer från Champagne. Annars kallas det bubbel, och det är en jäkla skillnad.

Föreställ dig att du har ett vitt vin som är bra. Men du vill samtidigt göra något bättre av det.

Ungefär så resonerade man i Champagne för flera hundra år sedan. Man hade ett bra vitt vin med hög syra. Möjligen för hög. Samtidigt hade man anspråk på att göra något lite mer märkvärdigt. Något som stack ut och gjorde området unikt.

– Bubblor! var det någon som sa.

Eh?

Jo, om man får bubblor i vinet blir det inte bara godare och mer elegant. Det blir unikt också.

I många länder tillsätter man bubblor i sitt vin genom att spruta ned koldioxid. I andra låter man vinerna jäsa en andra gång på enorma ståltankar. Men inte i Champagne. Där får en långsam andra jäsning ske på flaska.

Därför blir det både elegantare och godare. Men också unikt. Nu kommer de brödiga tonerna och komplexiteten.

Men det är fler saker som gör områdets bubbelvin till något alldeles extra. Nämligen terroir. Det betyder de naturliga förutsättningarna för produktion av vin. Alltså de druvor som odlas, jordmånen som ger vinet karaktär och klimatet som styr så att vinet i detta fall får en rejäl fräschör.

Dyrt blir det. Men vi betalar för en hög produktionskostnad. Och det är det värt.

För godare än så här blir det inte.

Vinliv tipsar!

Alice Bardot

“En riktigt prisvärd champagne på bästa druvorna, Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir.

Vinet har en fin balans med mjuka bubblor, citrustoner, inslag av gröna äpplen, liten brödig karaktär och en medellång eftersmak med lätt inslag av mineral.

Det här vinet dricker jag gärna till snittar på räkröra och citrus eller till tunt uppskuren lufttorkad skinka.”
Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv

Nr 75382 • 209 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.