Här är Systembolagets bästa champagne

Champagne är världens bästa mousserande vin. Det är inte ofta man kan vara så övertygad i vinvärlden, men nu kan man det. Samtidigt, varför är det så bra. Och hur bra är det – egentligen? Vinliv går till havsbotten och ser ett område med fantastiska förutsättningar.

Mycket riktigt ligger området där man odlar druvor till världens bästa bubbel på just gammal havsbotten, Mycket gammal, lika gammal som dinosaurierna hade varit om de hade fått leva idag. Vi talar Jurassic-eran, alltså 200 miljoner år sedan, och detta har gett en spännande jordmån som man nu kan dra nytta av. Kan dra nytta av. Det kan man i Champagne. Det är man kanske världsbäst på.

Andra naturliga förutsättningar är klimatet. Det är inte heller så mycket vi kan göra åt det, utan endast anpassa oss. Visst kan vi skjuta upp partiklar i regnmoln för att skingra dem, så kallad cloud seeding, visst kan vi konstbevattna och visst kan vi elda i vingården när frosten är som värst, men i stort kan vi inte – annat än långsiktigt – göra så mycket åt det mikroklimat vi befinner oss i.

Bästa champagnen – på Systembolaget

Champagne tillverkas bäst genom att man drar nytta av växtläget det svala klimatet, den kraga, kalkhaltiga jordmånen och de tre druvorna Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir. Så olika men tillsammans blir det den där synergiska effekten alla talar om, men få förstår att skapa.

Att champagne, drycken alltså, är en storsäljare på Systembolaget vet vi, urvalet är imponerande med de bästa märkena på rad. I Sverige brukar vi också slå oss för bröstet och säga att vår per capita-konsumtion är bland de högsta i världen. Gott så, det stämmer. Men hur mycket handlar det om? Jo, knappt en flaska per person och år.

Vad passar till champagne?

Här skulle vi kunna mångdubbla konsumtionen, i synnerhet om vi ser till vilken fenomenal dryck champagne är till mat. Visst, snittar i all ära, och som välkomstskål, men duka upp grillad hälleflundra, en citrussyrlig sås och rostad sparris till ett glas kylskåpskallt bubbel… Det är lätt att hamna i champagneträsket.

När man besöker området i norra Frankrike, det är ju landets nordligaste vindistrikt, och kostar på sig en avsmakningsmeny på en lokal krog, är det ju champagne från början till och med osten. Desserten burkar ackompanjeras av sött vitt från Bordeaux. Om man nu inte bara måste ha en söt variant av världens bästa bubbel.

champagne picknick

Hur många glas på en flaska champagne?

Vill man bjuda själv på en härlig middag och överraska med champagne från start till mål, är det bra att räkna på ungefär som ett vitt vin, alltså tre fjärdedels flaska per person och komplett matintagande. Samtidigt är det bra att köpa extra, ha några flaskor i kylskåpet för säkerhets skull. Blir det över, kan man alltid gå tillbaka till Systembolaget och lämna tillbaka.

Ett bra tips om man nu ska servera champagne till middag är att använda vitvinsglas. Flöjten, det där smala glaset som vi ofta ser på film eller i bild, är fullkomligt värdelöst eftersom det stänger in aromerna och eftersom ett vin består till väldigt stor del doft… blir ju slutsatsen enkel.

Hur länge håller en champagne?

Om man nu väljer att spara bubblet behöver man inte vara orolig det närmaste året eller åren. En champagne med den höga syran och komplexitet vi är vana att hitta i vinet, gör att vi har ett av världens mest långlivade viner framför oss. Det finns ju champagner som överlever både vinmakare och nästa generations vinmakare.

Det som händer med vinet är att den unga fruktiga karaktären, gula äpplen, stenfrukter, gröna äpplen och kanske passionsfrukt, utvecklas mot mer mogen ton. Frukten får en mer tropisk karaktär som mango, chirimoya och melon samtidigt som syran ligger kvar och får vinet att kännas ungt, fräscht och alldeles underbart.

champagne flaska

Champagne från kultfirman Krug

Som sagt, Systembolaget har ett gediget sortiment med flera enastående producenter där Krug kanske är den största, mest mytomspunna. De lever ju fortfarande på pay offen det finns champagne, och så finns det Krug

På firman tillverkas några av de allra bästa ingångsvinerna och single vineyard-viner, alltså små volymer extremdyrt vin som kommer från en liten vingård. Poängen här är ursprung, att vi ska känna växtläget, hur unikt det är, hur gott och komplext det kan vara när det är som bäst. Men det är klart, smakar det så kostar det, kring 10 000 kronor-strecket för ett single vinyardvin som Krug Clos de Mesnil.

Mytomspunna champagnen Cristal

Det finns andra rariteter som inte är fullt så dyra. När vi kommer upp i de här astronomiska beloppen handlar det inte om prisvärdhet, naturligtvis, utan om vad vi föredrar för smak och doft-profil. Somliga avgudar Krug, andra föredrar kanske Louis Roederers prestigechampagne Cristal som ligger när den finns på Systembolagets vinhyllor på omkring 3 000 kronor.

Champagnen har ju sin fantastiska historia som berättar att det var Tsar Alexander II:s favoritchampagne och lät beställa mängder av den. Men han vill att flaskan skulle vara helt transparent för att se om någon hade lagt en bomb i den…

Mera champagnelyx från Bollinger

Vinfirman Bollinger är en Sverigebekant. Vi hittar allt från ingångsviner för några hundralappar till viner i flera prislägen, från 500 och uppåt där prestigevinerna la Grande Annëe och R.D ligger i topp.

R.D. är en mycket speciell champagne från huset och är en förkortning för recently degorged.  Det betyder att man nyligen avlägsnat jästfällningen vinet ligger på under många år och lanserar vinet strax därefter. Ju längre tid på jästfällning, desto mer komplexitet i vinerna. Samtidigt var man här lite av en företrädare och gjorde vinkonsumenter uppmärksammade på just den så kalla degorgeringen. Ju närmare inpå vi köpet vinet, desto fräschare, piggare kommer det att smaka.

champagne distrikt

Bästa tid att resa till Champagne?

På Vinliv får vi ofta frågan när den bästa tiden är att resa till vindistriktet Champagne. Enkla svaret är ju: När som helst. Men vill man få ut extra mycket av det kan det alltid vara spännande att åka tidig höst, när det är skörd. Då är det mycket aktivitet i området, ibland för mycket så det kan bli svårt för de mindre firmorna att ta emot.

Då gäller att man bokar i tid. För boka, det är alltid det bästa. Då tar de tid att visa runt, det blir mer personligt. Och så får man chansen att prova dyrare viner.

Fakta Champagne

• Champagne delas in i fem olika underområden med delvis olika förutsättningar.

  • Montagne de Reims i norra delen där framför allt Pinot Noir och Pinot Meunier odlas.
  • Vallée de la Marne i mellersta, västra delen domineras av Pinot Meunier och Pinot Noir.
  • Côte des Blancs i mellersta delen domineras av Chardonnay.
  • Côte de Sézanne i södra delen domineras av odlingar på Chardonnay.
  • Côte de Bar i sydväst där odlingarna består av mestadels Pinot Noir.

• Området delas samtidigt in i Grand cru och Cru, alltså växtlägen som bedöms ge olika kvalitet.

I dagsläget finns 17 Grand crus och 43 Premier crus.

• Odlingarna i Champagne domineras av tre druvsorter, en grön, Chardonnay och de två blå, Pinot Noir och Pinot Meunier. Utifrån dessa druvor, och växtlägen, skapar producenterna en rad olika mousserande viner.

• Vinstilar

  • Non vintage, standard eller Multivintage – husets ingångsvin vin som smakar samma år efter år
  • Vintage – årgångsbetecknad champagne av hög kvalitet som tillverkas endast bra årgångar
  • Blanc de blancs – champagne tillverkat på endast gröna druvsorter
  • Blanc de noirs – champagne tillverkat på endast blå druvsorter
  • Prestigechampagne – egendomens viktigaste vin som ofta har årgångsbeteckning
  • Rosé – i Champagne är det tillåtet att häll i lite rött vin i det vita och sedan kalla det för rosé

• Vingårdsareal: 34 000 hektar

• Viktigaste gröna druvsorter: Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier, Arbanne

• Viktigaste blå druvsorter: Pinot Noir, Pinot Meunier


Vinliv tipsar!

Alice Bardot Cuvée Grand Réserve

Spännande producent som här har en riktigt bra champagne tillverkat på de tre druvorna Pinot Meunier, Pinot Noir och Chardonnay.

Härligt generisk ton med inslag av rostat bröd, citrus, gröna äpplen, lite ljus choklad, smörig med fin mineralisk karaktär, balans och medellång eftersmak. Klockren!

Det här vinet plockar jag gärna fram till picknicken eller till några enkla snittar jag slår ihop när det kommer oväntat besök.

Nr. 51122 • 149 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.