Brut eller magnum, Salmanazar eller doux… det kan verka enigmatiskt, men det
handlar i själva verket bara om söthetsgrader och buteljstorlekar. Nedan ser du
vad som är vad, och hur mycket respektive innehåller.
Söthetsgrad i champagne
0 g/liter Brut Zero – knastertorrt
0-6 g/liter Extra Brut – från knastertorrt till torrt
7-12 g/liter Brut – torrt
13-17 g/liter Extra Sec – torrt med liten sötma till torrt med uppenbar sötma
18-35 g/liter Sec – halvtorr, alltså med viss markerad sötma
36-50 g/liter Demi Sec – mycket tydlig sötma, även om det står halvtorrt på franska
+50 g/liter Doux – söt och inget annat än söt champagne
Buteljstorlekar
Piccolo 0,1875/0,20 liter – 1/4 butelj
Halvbutelj 0,375 liter – 1/2 butelj
Helbutelj 0,75 liter – 1 butelj
Magnum 1,5 liter – 2 buteljer
Jéroboam 3,0 liter – 4 buteljer
Rehoboam 4,5 liter – 6 buteljer
Mathusalem 6,0 liter – 8 buteljer
Salmanazar 9,0 liter – 12 buteljer
Balthazar 12,0 liter – 16 buteljer
Nebuchadnezzar 15,0 liter – 20 buteljer
Vinliv tipsar!
Heidsieck & Co Edition Jönköping Brut
Ett slags hommage till det bubblet som hittas i gamla skeppet Jönköping. Vinet har en frisk äppelsyra, gröna gräsiga toner, omoget päron, friskt och balanserat i
lättdrucken stil med medellång eftersmak med liten nötig karaktär.
Nr. 5242 • 299 kr
Till vinet