Lyxchampagne fällde avgörandet

En Dom Perignon på Sandhamn i Stockholms skärgård avgjorde yrkesvalet. Vinet gick från hobby till jobb. Möt vår nästa vinprofil Mikael Mårdstam.

Det är inte alla förunnat att få börja jobba med sin hobby. Men för Mikael Mårdstam, grundare och vd på Wicked Wine, är det precis det som hände.

– Min första kontakt med kvalitetsvin var på 1980-talet när jag jobbade på Sandhamn och en arbetspolare beställde in en Dom Perignon. Vi var några som delade på flaskan och för mig var upplevelsen överväldigande. Jag började samla på viner och hade det som hobby i flera år innan jag fick ett erbjudande om jobb på en vinimportfirma.

Trivdes du från start?
– Det var rena himmelriket – att få prova mycket vin och även vara del i inköpsprocessen. 2004 startade vi Wicked Wine

Vad skulle du säga är företagets viktigast vision?
– Wicked Wine startades 2004 av mig, Thomas Larsson och Ola Eklund. Vi jobbar nästan uteslutande med vin, öl och sprit i premiumsegmentet och har så gjort sedan starten. Storleken på producenten är inte viktig för oss men kvaliteten.  

Hur tycker du Sverige är att jobba med som marknad?
– Utmanande! är väl en underdrift. Sortimentet hos importören bestäms till stor del av Systembolaget genom att offertvinster är så viktigt. Visst kan man bygga sitt sortiment utifrån tycke och smak men det är till syvende och sist dom vunna offerterna som är viktiga för att verksamheten ska växa. 

Men?
– Vi har varit med om är när vi vann en offert på måndagen, skulle åka till producenten i slutet av veckan för att stämma av förpackning och annat viktigt och redan hade en annan importör hunnit ringa till producenten och tala om hur dålig importör vi var och hur bra dom själva var. 

Har du några favoritländer?
– Italien, minus socker, ligger mig nära hjärtat. Portugal med sina spännande vita, röda och port. Här kan man hitta mycket vin för pengarna. Nya Zeeland har seglat upp som en mycket intressant vinproducent. Håll utkik efter bra rött.

Vilken är din bästa vinupplevelse?
– En resa till Alsace för många år sedan högt på listan. Det var sent på hösten och kullarnas löv skiftade från gult till rött och dom vackra korsvirkeshusen gav en vacker inramning till besöket. Man eldade gamla grenar i vingårdarna, inte mycket turister och vinproducenterna hade lite extra tid att ta emot oss för provning.  Vi skulle stannat två dagar men blev kvar en vecka. Dom två sista dagarna hade hotellet stängt men ägaren lät oss stanna bara vi stoppade in nyckeln i brevlådan när vi gick!! Härligt!

Har du något favoritvin du vill pusha extra för?
– Portugal ligger högt på listan just nu. Prova vitt, rött och även Portvin. Portvin är världen mest underskattade dryck!Vinliv tipsar!

Elephant Hill Le Phant Rouge 2016

Markerad fruktighet i smak, karaktär av mogna körsbär, vinbär, kryddor, liten vaniljsötma och mörk choklad i balanserad, fruktorienterad stil.

Fruktigt i doft, örtig karaktär med toner av mogna körsbär, röda bär.

Passar perfekt till grillade kycklingfiléer med mustig potatisgratäng.

Nr 5498 159 krPortal Dry White Porto

Smakintensivt med markerad fruktsötma, inslag av honung, blommor, citron, mandarin, örter, mogna vinteräpplen och en lång, intensiv eftersmak.

Doftrikt vitt portvin med toner av apelsin, nötter, honung, örtiga inslag.

Passar perfekt som drinkbas eller till en mandeltårta med vispad grädde.

Nr 8364 96 kr, 37,5 cl

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.