Den vidunderliga charmen med champagne

Dyrt, överskattat och bara för vinsnobbarna. Eller fantastiskt, egenartat och gudomligt gott. Champagne är inte som andra viner, och då är det inte bubblorna jag tänker på. 

Budgetchampagne, det smakar nästan som champagne, mer prisvärt än champagne… Alla vill rida på champagnens rykte, oavsett om det produceras ett blekt bubbelvin i yttre rymden så innehåller produktbeskrivningen ordet champagne åtminstone en gång.

Man vill liksom armbåga sig in i det celebra sällskapet. Även om man inte har något där att göra.

Världens bästa vindistrikt

Allra mest säger detta något om champagne som i drycken och Champagne som världens bästa vindistrikt för bubbel: att vinet är närmast ouppnåeligt för producenter utanför det omkring 35 000 hektar lilla området i norra Frankrike.

Ändå vidhåller många…

Nej, champagne är unikt utifrån sina förutsättningar, sina traditioner, sina kvalitetsanspråk och sin historia. Så är det bara. 

Vi vet följande: 

  • jordmånen är kalkrik, bra för fräschören och komplexiteten i vinerna.
  • druvorna är tre: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, de två förstnämnda betraktade som världens bästa i sin kategori (vitt/rött)
  • klimatet är svalt, nääääästan för svalt, men precis det som behövs för att få rejäl syra i vinerna
  • historiens vingslag säger oss att bubbelvin har tillverkats i flera hundra år och att – framför allt – det är här man gjort konst av vinet, förädlat i flera generationer

Sammantaget ser vi alltså att champagne är unikt, på alla sätt.

Världens bästa festfixare

Christian Pol Roger på en av de mest uppskattade champagnehusen, Pol Roger, sa en gång att champagne är världens bästa festfixare. Hur rätt var inte det?! Så fort vi får bubblor i glaset stiger temperaturen, men får vi champagne i detsamma, är det fest från första andetaget.

Man blir liksom glad bara av vetskapen.

Sedan är champagne inte bara champagne, det finns en rad olika varianter som avslöjar att Champagne, distriktet alltså, är komplext. För här hittar vi varianter i champagne, drycken alltså, som blanc de blancs, blanc de noirs, vintage, prestige, rosé, zero dosage, multi vintage, non vintage, brut réserve, doux, demi-séc etc.

Men det gemensamma: bubblor. 49 miljoner i varje flaska.

Det är ju dem vi älskar.

Vinliv tipsar!

AR Lenoble Cuvée Intense Brut

“Torr champagne på de tre klassiska druvsorterna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier från bästa odlingslägena i Frankrikes bästa vindistrikt. Går också att lagra.

Fin balans, elegant med inslag av citrus, mineral, frukt som gröna äpplen och passionsfrukt i mer generös stil och relativt lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till skaldjur, före maten eller som förrätt till en elegant fiskrätt. Serveras kylskåpskallt i vitvinsglas.”

Johan Franco Cereceda

Nr 77256 • 429 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.