Går det att dricka vin till surströmming?

Hatade älskade surströmming, nu är det dags igen, tredje torsdagen i augusti var det officiella startdatumet. Som fortfarande gäller – inofficiellt. Men vad ska vi drick för vin till?

Jäst fisk är en gammal mattradition och egentligen inte typiskt svensk. Men det ska ha varit på 1500-talet, då Sverige var i krig under Gustav Vasa, som gjorde att salt blev en bristvara. Tidigare hade man konserverat fisken och alla annan mat med salt. Så vad göra? Jo, låta de jäsa, som också är konserverande.

Ungefär så kan surströmmingen tillblivelse ha gått till. Hur som helst är den fortfarande älskad och hatad. Det finns liksom inget sådär eller lagom när surströmmingen kommer på tal. 

Traditionellenligt konsumeras den mest i Norrland och fortfarande är Höga Kusten det område som gjort den jästa fisken mest känd. Vinliv var på besök för några år sedan och slogs av den gamla kulturen som liksom sitter i väggarna vart man än kommer.

Officiellt hade vi tidigare ett startdatum, tredje torsdagen i augusti. Och även om den officiella prägeln rationaliserats bort, det var en säkerhetsåtgärd för att fisken verkligen skulle ha jäst tillräckligt, är det fortfarande den dagen som gäller för premiär. Och det är snart!

Så, kan man verkligen då dricka vin till surströmmingen? Visst, öl och nubbe är alltid bra, men för en vinintresserad kommer här tre överraskande, smarta tips.

Rosé

Funkar överraskande bra med sin lätt fruktsöta ton, inslag av röda bär, friskt somrig med inslag av både smultron och jordgubbar som matchar strömmingens sötma.

Bästa tips!

Mulderbosch

Nr 6077 89 kr

Vitt fatlagrat

Ypperligt för den som gillar att kombinera mer raffinerat där det vita vinets fattoner gifter sig väl med nötigheten och de jästiga tonerna matchar varandra riktigt fint.

Amontillado

Det oxiderade starkvinet från Spanien som med sin eldighet parerar fetman i fisken och där inslag av både nötter och sin utvecklade karaktär harmonierar med fiskens mognadstoner.

Bästa tips!

Alburejo

Nr 8386 89 kr (37,5 cl)

Filmtajm!

Svårt att gilla surströmming? Då är du i gott sällskap.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.