Publicerat 29/2 - 2020

Därför är Pinot Noir världens bästa rosévinsdruva

Många gör anspråk, men det finns bara en i topp. Att göra rosévin kräver inte bara hantverksskicklighet och vision. Det kräver också riktigt bra råvara. Som i Pinot Noir.

Det går inte längre att tala om en trend. Det är mer likt en folkrörelse. Alla gör det. Och ingen skäms längre för det.

Jag pratar naturligtvis om rosévin, att dricka det rosa vinet. Och våga stå för det. Och dessutom – med bubblor!

Idag är det en självklarhet, men för tio, femton år sedan var det inte alls givet att man rakryggad kunde smita in på Systembolaget och köpa sig en box rosévin. Snarare smög man med sin faiblesse. 

Samtidigt, rosévinerna hade inte samma kvalitet som idag. För så blir det, ju större efterfrågan och mer kräsna konsumenter, desto bättre viner. Och där är vi idag, vi ser allvarligt på rosévinet, tycker att det är ett bra alternativ. Numera dricker vi det också gärna under vinterhalvåret, så visst händer det saker.

Och när vi förstår att det dricks mer rosévin i Frankrike än vitt vin, vet vi att vi är i gott sällskap.

Rosévin tillverkas runt om i världen. Det mesta vinet är ljust rosa med härlig hallonton, friskt och lite lagom lättsinnigt. En global succé.

Det finns olika sätt att tillverka rosévinet på. I Champagne kan man blanda vitt och rött vin, men i övriga världen tillverkas det genom att man gärna använder sig av blå druvor och låter musten ligga i skalkontakt i kort tid. Lagom tills man får en fin färg på vinet.

Därefter separeras must och skal, eftersom det är i skalet färgpigmenten sitter.

Pinot Noir, Bourgognes stolthet, är idag att betrakta som kanske världens bästa druva för att producera rosévin, som enskild druva i vinet eller som blanddruva. Den har låg pigmentering, massor av fin frisk karaktär och inslag av jordgubbar och hallon. Som skapad för ett rosa vin.

Men det gäller att hantera hantverket, att skapa ett vin som inte blir för blekt eller för fruktigt. Balans är alltid bäst.

Nu är ju Pinot Noir tillåtet även för produktion av prosecco rosé. Många producenter blandar ner lite av det fantastiska vinet i sitt bubbel – vips! Prosecco rosé är fött, ett vin som nu tar världen med storm. Med storm!

Så att lyckas med att producera ett balanserat rosévin med både fräschör och samtidigt så pass mycket karaktär att det fungerar till mat som ljust kött, kyckling eller en enkel sallad med massor av fräschör, kräver sin vinmakare.

För något godare en solig eftermiddag, eller en stilla kväll framför brasan, än att läppja på ett rosévin och kanske beställa in några tapas på halstrad tonfisk är svårt att hitta.

Vinliv tipsar!

Casa Canevel Prosecco Rose

Äntligen kommer prosecco rosé till svenska marknaden. För nu är det tillåtet att producera rosa vin i svenskarnas favoritbubbeldistrikt.

Vinet har en markerad fruktig ton med inslag av smultron, vildhallon, skogsbär med härligt aromatisk karaktär, torrt med relativt lång eftersmak i välbalanserad stil.

Det här rosa bubbelvinet dricker jag gärna till snittar på kallskuret eller som en lyxig aperitivo.”

Johan Franco Cereceda

Nr 75170 • 129 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.