Publicerat 29/2 - 2020

Därför är Pinot Noir världens bästa rosévinsdruva

Många gör anspråk, men det finns bara en i topp. Att göra rosévin kräver inte bara hantverksskicklighet och vision. Det kräver också riktigt bra råvara. Som i Pinot Noir.

Det går inte längre att tala om en trend. Det är mer likt en folkrörelse. Alla gör det. Och ingen skäms längre för det.

Jag pratar naturligtvis om rosévin, att dricka det rosa vinet. Och våga stå för det.

Idag är det en självklarhet, men för tio, femton år sedan var det inte alls givet att man rakryggad kunde smita in på Systembolaget och köpa sig en box rosévin. Snarare smög man med sin faiblesse. 

Samtidigt, rosévinerna hade inte samma kvalitet som idag. För så blir det, ju större efterfrågan och mer kräsna konsumenter, desto bättre viner. Och där är vi idag, vi ser allvarligt på rosévinet, tycker att det är ett bra alternativ. Och när vi förstår att det dricks mer rosévin i Frankrike än vitt vin, vet vi att vi är i gott sällskap.

Rosévin tillverkas runt om i världen. Det mesta vinet är ljust rosa med härlig hallonton, friskt och lite lagom lättsinnigt. En global succé.

Det finns olika sätt att tillverka rosévinet på. I Champagne kan man blanda vitt och rött vin, men i övriga världen tillverkas det genom att man gärna använder sig av blå druvor och låter musten ligga i skalkontakt i kort tid. Lagom tills man får en fin färg på vinet.

Därefter separeras must och skal, eftersom det är i skalet färgpigmenten sitter.

Pinot Noir, Bourgognes stolthet, är idag att betrakta som kanske världens bästa druva för att producera rosévin. Den har låg pigmentering, massor av fin frisk karaktär och inslag av jordgubbar och hallon. Som skapad för ett rosa vin.

Men det gäller att hantera hantverket, att skapa ett vin som inte blir för blekt eller för fruktigt. Balans är alltid bäst.

Så att lyckas med att producera ett balanserat rosévin med både fräschör och samtidigt så pass mycket karaktär att det fungerar till mat som ljust kött, kyckling eller en enkel sallad med massor av fräschör, kräver sin vinmakare.

För något godare en solig eftermiddag än att läppja på ett rosévin och kanske beställa in några tapas på halstrad tonfisk är svårt att hitta.

Vinliv tipsar!

Bouchard Aîné & Fils

“Ljust rosévin på druvan Pinot Noir från Frankrike med massor av röd frukt i doften. Fin balans i smak, inslag av frysta hallon, jordgubbar, granatäpplen och en liten uppfriskande mineral ton.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en lättare sallad med tonfisk eller ägg eller till en grillad kyckling med lätt rostade morötter.”

Johan Franco Cereceda

Nr 77476 • 89 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.