Publicerat 30/11 - 2020

Vinhuset Masi leder utvecklingen i Italien

Få vinhus har betytt så mycket som Masi för ett lands vinutveckling. Med den mångfald viner de producerar har de blivit något av en ambassadör för Italiens viner. Och nu passar de på att lansera en världsnyhet.

Det är inte långt till Verona, Romeo och Julias hemstad. Landskapet är vackert grönskande, landsvägar som går rakt ut i vingården, klyver dem mitt itu, där renässanspalatsen står sida vid sida på de böljande kullarna.

Jodå, pastoralt så det förslår. Men också den bild av Italien och vin vi gärna har. Romantiskt, upphöjande och bara tanken får oss att längta.

Ett av världens starkaste varumärken. För det är Italien. Med sin mat, sitt vin, sin kultur, sina filmer, sitt mode… ja, listan blir lång som en norrländsk bordlöpare. Om det ens räcker. Ser vi enkom till vinet är det storslam för den italienska vinindustrin för närvarande.

Masi har absolut ett finger med i spelet. 

Masi har drivits av den norditalienska familjen Boscaini under många generationer. Namnet kommer enligt egen utsaga från Vaio del Masi, en vingård i Valpolicella i Veneto-regionen som familjen köpte för snart 250 år sedan. 

Vinfirman drivs idag av Sandro Boscaini med familj. Han har sedan mitten på 1900-talet drivit på utvecklingen och är närmast den som också som starkast trott på amarone-vinerna. Och detta långt innan vi i Sverige upptäckte de kraftfulla vinerna från Veneto.

Hemligheten bakom Masi storhet ligger emellertid inte bara i amarone-vinerna, utan snarare den mångfald viner man producerar. Masi Campofiorin är en trotjänare på svenska Systembolaget, amaronevinet Vaio Armaron Serego Alighieri är ett av landets mest prisade viner internationellt och flera spännande vita viner fyller också portföljen.

Men Masi vore inte Masi om man inte låg steget före i utvecklingen. Därför är det egentligen föga förvånande att man som en av de första producenterna lanserade en prosecco rosé. Det blev nämligen tillåtet först 2020 och vinet var snabbt ute på den svenska marknaden.

Nu tar det emellertid inte slut där: två nya viner lanseras under etiketten Fresco di Masi: ett rosé och ett vitt. Ekologiskt, ofiltrerat och jäst med vildjäst. men framför allt: nytt och fräscht,

Vinliv tipsar!

Casa Canevel Prosecco Rose

Äntligen kommer prosecco rosé till svenska marknaden. För nu är det tillåtet att producera rosa vin i svenskarnas favoritbubbeldistrikt.

Vinet har en markerad fruktig ton med inslag av smultron, vildhallon, skogsbär med härligt aromatisk karaktär, torrt med relativt lång eftersmak i välbalanserad stil.

Det här rosa bubbelvinet dricker jag gärna till snittar på kallskuret, som aperitivo eller varför inte till tolvslaget den 31 december…”

Johan Franco Cereceda

Nr 75170 • 129 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.