fbpx

Trenden växer – vin för veganer

Vin för veganer? Jag som trodde allt vin var gjort på druvan och inget annat. Det får man ofta höra från folk som gillar vin. Men så enkelt är det inte…

Ekovin, naturvin, lågalkoholvin, rosévin, sött vin, orange vin, blått vin, biodynamiskt vin, alkoholfritt vin. Utbudet på vinmarknaden har aldrig varit så stort som det är idag. Men är risken att vi går vilse i vindjungeln? Nu har vi dessutom adderat listan med ytterligare ett vin: veganskt.

Veg… what?

Att begreppet veganskt vin existerar kommer från vegansk mat, som betyder att allt som kommer från djurriket är bannlyst. Men vad har detta med vin att göra? Jo, under vinets jäsning bildas proteiner. Vinet blir grumligt och ibland kan det uppstå proteinslöjor i det. Dessa får man bort genom kallas klarning, och då kan man använda ämnen från växtriket eller djurriket. Som vegan och konsument av vin är det helt avgörande för vilket vin man ska välja.

Från djurriket kommer ett flertal produkter som kan användas för klarning, som till exempel äggvita. Proteinet i äggvitan drar till sig partiklar som sjunker till botten vilket innebär att man kan avlägsna det relativt lätt. Även kitosan som utvinns ur räkskal, husbloss som man får av fiskars simblåsor eller kasein som är en proteinkälla från mjölk, kan användas.

Sedan finns en rad andra ämnen som kommer från växtriket som också brukas: den vulkaniska leran bentonit och ärtprotein är några av dem. Man kan också använda ett vanligt, dock mycket finmaskigt, filter för att få bort proteinslöjorna.

Alltså, ingen inblandning av djur, överhuvudtaget, i vintillverkningen. Det gör ett vanligt vin till ett veganskt vin. Men vet vi då vilka viner som är veganska eller inte? Ja, Systembolaget har börjat med märkning av veganskt vin. Efter krav från konsumenter. Det är bara att fritextsöka.

I dagsläget finns  231 veganviner på Systembolaget, 101 röda, 77 vita, 31 mousserande, 17 rosé och fem alkoholfria viner.  Det är en ökning med över 30 procent sedan i februari detta år.

Vinliv tipsar!

Zensa Fiano 2018

Fruktig med inslag av citrus, aningen örtig, karaktär av tropisk frukt med fin balans.

Passar perfekt till vegetarisk lasagne som serveras med en sensommarfräsch grönsallad.

Artnr: 70133 89 kr