Trenden växer – vin för veganer

Vin för veganer? Jag som trodde allt vin var gjort på druvan och inget annat. Det får man ofta höra från folk som gillar vin. Men så enkelt är det inte…

Ekovin, naturvin, lågalkoholvin, rosévin, sött vin, orange vin, blått vin, biodynamiskt vin, alkoholfritt vin. Utbudet på vinmarknaden har aldrig varit så stort som det är idag. Men är risken att vi går vilse i vindjungeln? Nu har vi dessutom adderat listan med ytterligare ett vin: veganskt.

Veg… what?

Att begreppet veganskt vin existerar kommer från vegansk mat, som betyder att allt som kommer från djurriket är bannlyst. 

Men vad har detta med vin att göra? 

Helt avgörande för veganer

Jo, under vinets jäsning bildas proteiner. Vinet blir grumligt och ibland kan det uppstå proteinslöjor i det. Dessa får man bort genom kallas klarning, och då kan man använda ämnen från växtriket eller djurriket. Som vegan och konsument av vin är det helt avgörande för vilket vin man ska välja.

Från djurriket kommer ett flertal produkter som kan användas för klarning, som till exempel äggvita. Proteinet i äggvitan drar till sig partiklar som sjunker till botten vilket innebär att man kan avlägsna det relativt lätt. Även kitosan som utvinns ur räkskal, husbloss som man får av fiskars simblåsor eller kasein som är en proteinkälla från mjölk, kan användas. 

Bort med proteinslöjor

Sedan finns en rad andra ämnen som kommer från växtriket som också brukas: den vulkaniska leran bentonit och ärtprotein är några av dem. Man kan också använda ett vanligt, dock mycket finmaskigt, filter för att få bort proteinslöjorna.

Alltså, ingen inblandning av djur, överhuvudtaget, i vintillverkningen. Det gör ett vanligt vin till ett veganskt vin.

Men vet vi då vilka viner som är veganska eller inte? Ja, Systembolaget har börjat med märkning av veganskt vin. Efter krav från konsumenter. 

I dagsläget finns det närmare 700 veganviner på Systembolaget, 294 röda, 229 vita, 94 mousserande, 40 rosé och två starkvin.

Filmtajm!

Lär dig ännu mer om veganska viner:


Vinliv tipsar!

Väldligt intressant vinduo från vinhuset Masi i norra Italien, ett av Italiens mest respekterade och som alltid ligger i framkant.

Perfekt duo till antipasti, till salsiccia, hårdostar, oliver, carpaccio, en enklare sallad med kyckling, pintxos, grissini… Alltså, vilken picknick! Servera vita vinet kylskåpskallt och det röda aningen svalt, ca 16 grader. 

Fresco di Masi Rosso

Rödbärigt rött vin, rättfram med inslag av körsbär, lingon, kryddor, lite salvia med medellång eftersmak och i lättdrucken, charmig stil.

Nr 50748 • 119 kr

Fresco di Masi Bianco

Ungdomligt charmigt vitt vin, fräscht med inslag av gula äpplen, päron, stenfrukter i balanserad, lättdrucken, mycket somrig stil.

Nr 50751 • 115 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.