Så anordnar du en lyckad vinprovning hemma

Det ska vara kul att prova vin. Men samtidigt tycker jag man ska ta det någorlunda seriöst. Så att man lär sig något. Men glöm inte att ha lite käk i närheten. Hjngrig blir man. och gott är det. Lyckat till!

Karen MacNeil är författare till boken The Wine Bible som bland annat säljs på Bokus. Här delar vinexperten med sig av information, tips, anekdoter, definitioner, bilder och rekommenderade flaskor som hon tillskansat sig genom sin karriär som vinexpert. Inför boken sägs MacNeil ha provat mer än 10 000 viner och besökt olika vinregioner runt om i världen.

Med frågor som “vad gör ett fantastiskt vin?”, och “hur påverkar ek smaken på vinet?” tar MacNeil med sig vinkännaren på en spännande färd och en läsning som är väl värd sin tid.

Massor av spännande tips

När sajten Vivino.com bad MacNeil lista fem enkla tips som gör lekmannen till expert på vinprovning hade hon inte lite att säga. En av tipsen var att dricka långsamt och att försöka hålla vinet på tungan i 3–4 sekunder och verkligen ta in smaken innan man sväljer. Detta gör att alla smaker kommer fram på ett ändamålsenligt sätt.

Ett annat tips är att bredda vinrepertoaren och dricka mer än ett vin åt gången. Man ska helst öppna åtminstone två flaskor per gång så att man får möjlighet att jämföra olika smaker. Med återförslutare kan flaskorna enkelt förslutas på nytt för att drickas igen vid ett annat tillfälle om det känns för flådigt att korka upp två på en gång.

Ha alltid med dig en målvakt

Avslutningsvis drar MacNeil en parallell till fotbollsvärlden där man som spelare garanterat blir bättre om man har en målvakt som försöker fånga bollarna. Hon menar därför att man bör testa viner tillsammans med andra för att skapa möjlighet till diskussion gällande smak och uppmärksamma aspekter som man kanske annars missat.

Olika individer uppfattar smak på olika sätt och det är i samspelet man, enligt MacNeil, kommer närmare vinets kärna. Eftersom vi på vinliv.se inte är sena att haka på experttips tänkte vi i den här artikeln tipsa om hur du får till stånd en lyckad vinprovning hemma. 

En varierad agenda för kvällen 

Kvällens huvudaktivitet är givetvis provningen men det kan vara kul att även införliva andra moment som inte endast håller gästerna förfriskade utan även underhållna när ni smakat er trötta på viner. Skriv därför gärna in en gemensam aktivitet i kvällens agenda som gästerna kan förenas kring – ju flådigare desto bättre. Ett tips är att efter provningen samlas för en pokerturnering där vinnaren kammar hem kvällens utsedda favoritvin. I ljuset av det ovanstående är det givetvis bra om dina gäster dyker upp förberedda. Vi rekommenderar därför att bifoga lite grundläggande tips och taktiker angående poker i din inbjudan för att gästerna ska kunna engagera sig på förhand. 

Indelning i länder eller regioner

När du tar fram kvällens viner är det skoj om du följer ett visst tema. Här kan indelning av viner i länder eller särskilda regioner vara till hjälp.

Förutom de klassiska franska och spanska vinregionerna står andra mer okonventionella val till buds. Winery hotel tipsar exempelvis om att uppleva vad ö-livet har för inverkan på doft och smak i vinvärlden genom att utforska viner från öar som Sardinien, Sicilien, Mallorca och Madeira. 

Förfriskningar 

Inför och vid själva vinprovningen är det bra om smaklökarna hålls så rena och obefläckade som möjligt för att verkligen kunna ta in smakerna. När det gäller tillbehör rekommenderar vi därför att du håller det relativt enkelt med osaltat bröd, lite chili eller kanske citron, det vill säga smaker som snarare förhöjer än döljer vinets arom.

Efter att vinprovningen nått sitt slut kan du dock förslagsvis duka fram klassikern charkbricka jämte en god blandning av ostar eller smarriga skaldjur med färskt bröd och aioli. 

Funktionell dukning

Dukningen vid en vinprovning skiljer sig åt från en traditionell bjudning eftersom man gärna vill undvika saker och ting som distraherar från vinernas smak och doft. Snittblommor i vas och flådiga ljus- och blomsterarrangemang kan därmed läggas åt sidan till förmån för en mer avskalad dukning med vit duk, identiska vinglas och sparsmakade bordsdekorationer.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.