”Vi jobbar med vin vi själva gillar”

Deras arbete går ut på att förse oss med vin. Men vilka är de och vad tycker de själva om för vin? Vinliv inleder nu sin artikelserie om Sveriges vinimportörer.

Det finns över 1500 företag i Sverige som importerar vin. De flesta är små, mycket små, det är mer fråga om hobbyverksamhet än ett kommersiellt driv. Men entusiasmen finns där och vinerna som tas in är stundtals riktigt intressanta.

Och så finns de andra vinimportföretagen. Här är det fråga om ett annat driv, en vision, företagsprofilering och kommersialisering. Och enorm uthållighet. För det är ingen lätt sak att jobba med vin i reglernas Sverige. Dessutom har vi ju detaljhandelsmonopol där Systembolaget sätter agendan.

Icke desto mindre älskar de här människorna sitt jobb och förser oss med riktigt bra vin till ofta mycket rimliga priser. 

Vinliv har träffat Andreas Karlsson på Terrific Wines, en av landets viktigaste och mest intressanta vinimportörer.

Hur kom det sig att du började med vin?
– Jag har alltid varit road av mat och matlagning och sedermera av mat och dryck. För länge sedan sökte jag in på Restauranghögskolan i Grythyttan som kock och närde då drömmen om att öppna en egen krog och sikta mot Michelinstjärnor. Väl där insåg jag hur mycket duktigare alla andra var och att det i slutändan sannolikt inte skulle vara något för mig. 

Men vinet då?
– Jo, samtidigt inledde vi med en tio veckors lång vinkurs och jag blev helt såld. Därefter var allt fokus på vin och efter studierna hamnade jag sedan i vinbranschen.

Har du några favoritländer?
– Nja egentligen inte. Det brukar variera och just nu är det mycket Spanien. Men om jag skulle vara tvungen att bara välja ett land så blir det nog trots allt bli Frankrike.

Vad har Terrific Wines annars för vision? 

– Vi brukar säga att vi jobbar med folk och viner vi själva gillar. Kan låta självklart men för oss har det varit en viktig ledstjärna genom åren och något vi inte tummat på. Vårt fokus ligger på vin på flaska och från 90 kronor och uppåt som oftast kommer från små till medelstora producenter och inte sällan familjeägda.

Hur är Sverige som vinmarknad att jobba med?
– Roligt, svårt, komplext, spännande, utmanande, frustrerande och utvecklande.

Vilken är din bästa vinupplevelse?
– Oj vad svårt… kanske första gången som jag i vinsammanhang besökte Mendoza och restaurang Francis Mallman och provade ett antal maffiga Malbec-viner till en rejäl Ojo de Bife stor som en halv ko. Inte bästa vinerna jag druckit men som upplevelse betecknat hänger den kvar.

Har du annars något favoritvin du vill pusha extra för?
– Les Sorts Selecció från Montsant och Clotilde Davenne Bourgogne Blanc.Vinliv tipsar!

Pérez Cruz Reserva Cabernet Sauvignon 2016

Svartvinbärsbuske i doft, inslag av mörka bär, liten örtig, kryddig ton med vaniljsötma.

Balanserad med markerad strävhet, fin frisk karaktär med pigg bärig karaktär, tydlig ton av svarta vinbär, medellång eftersmak med pigg syra i druvtypisk stil.

Passar perfekt till grillade kycklingfiléer som serveras med grillade majskolvar och enkel sallad.

Nr 6000 99 krLes Sorts Selecció 2016

Fin fruktig doft, mustig bärig ton med bra balans och liten varm, närmast vild ton.

I smak rejält bärig med komplex ton, liten mineral karaktär, bra balans där frukt och strävhet möter varandra och en relativt lång eftersmak i mer mustig stil.

Passar perfekt till grillad entrecote som serveras med potatisgratäng i krämig, smörstinn stil.

Nr 70217 115 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.