”Det gäller att hitta gluggarna i sortimentet”

I vår serie om Sveriges vinimportörer har turen kommet till Arne Skog på Domaine Wines. Vinfirman var snabb i starten och har funnits sedan 1998 men Arnes erfarenheter sträcker sig längre tillbaka än så.

Lokalen är temporär, kontoret på Kungsholmen i Stockholm med bedårande utsikt har stängt på grund av en vattenskada. Icke desto mindre tar Arne Skog emot, klädd i en ljusblå, välstruken skjorta. Men han hostar betänkligt.

– Jag bor ju i Malaga. Där hade vi nästan 30 grader i lägenheten så jag drog igång luftkonditioneringen… Sedan gick det som det gick.

Arne Skog är tidigare VD på Domaine Wines, en av Sveriges viktigaste vinimportfirmor. Men han är också grundare och satte fart på företaget redan 1998. Innan dess hade han hunnit med att jobba både på det forna monopolet Vin & Spritcentralen och sedan vinimportfirman Fondberg. Hans erfarenhet var bred redan från start. Och det har alltid funnits en speciell känsla för Spanien som vinland. Inte minst tack vare en fru som är spanjorska.

Det är också därför han driver företaget från sitt nya hemland.

– Men jag tar numera hand om de tråkiga bitarna, administrationen. Vår VD Staffan Liss är den som är operativ, förklarar han.

I företagets portfölj finns en rad storsäljande varumärken som champagnehuset Pommery, österrikiska Weingut Leth och italienska Fontana Candida. Men när Vinliv frågar om några producenter han vill pusha extra för dyker Spanien åter upp.

– Marqués de Cáceres från Rioja är en producent som har en unik kvalitetsnivå. Och en familjefirma som värdesätter en personlig relation.

Även chilenska De Martino är ett hus som Arne värnar extra om. Men det finns fler, samtidigt som han både hinner rosa Systembolaget och risa vinskribenterna i Sverige under Vinlivs besök. 

– Det bästa med Systembolaget är ju att det inte är ett genomkommersialiserat utbud. Samtidigt tycker jag att Sveriges vinskribenter underskattar konsumenterna. Istället för att komma med pekpinnar, borde de vara mer inspirerande.

När det kommer till att jobba som vinimportör i en reglerad marknad som Sverige är med sitt detaljhandelsmonopol, gäller det att vara strategisk. Eller att hitta gluggarna, som Arne säger.

– Ja, att hitta de där vinerna som inte finns men som borde finns tillgängliga på marknaden.

Det största som annars hänt under den tiden han jobbat med vin är, förutom Sveriges inträde i EU och allt vad det innebar för öppnandet av marknaden, att Systembolaget tog in viner i beställningssortimentet.

– De flesta av dagens storsäljare har ju kommit in genom BS-försäljning.

Säger Arne Skog, som snart ska ta sig ut till Arlanda. Efter en vecka i svensk kontorsmiljö är det dag satt återvända till solen.Vinliv tipsar!

Leth Grüner Veltliner 2018

Frisk med kryddiga inslag, markerad fräschör, fruktig med toner av lime, citronzest, kryddor och en släng av tropisk, ung frukt med medellång eftersmak.

Passar perfekt till lättare sallad på räkor, sparris, citron, rädisor och en krämig dressing.

Nr 4200 89 krMarqués de Cáceres Crianza 2015

Härlig balans med röda bär, markerad fruktighet, ursprungstoner, liten fatton, mjuk med relativt lång eftersmak och avslutande toner av både kanel och vanilj.

Passar perfekt till grillad kyckling som serveras med grillad halloumi och en enklare sallad.

Nr 2734 89 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.