Hundälskande vinimportör som gillar spanska viner

De klassiska vinländerna håller än. Men det var faktiskt Sydafrika som fick Sara Wetterling att bli vinimportör. Och de söta hundarna förstås…

Vinliv fortsätter sin serie om svenska vinimportörer och nu har turen kommit till hundälskande Sara Wetterling. Hon är ena delen bakom företaget Wine Dog, som hon driver tillsammans med Göran Engqvist. Också han hundälskare. Men namnet Wine Dog har en mer specifik mening för dem båda.

–Vi letade efter en gemensam nämnare. Vi älskar hundar, och vad är det första du möts av när du besöker en vingård? Jo, någon söt korsning som vinbonden tagit hand om. Hunden är också din trognaste följeslagare i vingården.

Men det var inte tack vare hundarna Sara började med vin. Det var Sydafrika.

– Jag har länge varit intresserad av mat och dryck och efter semestrar i Sydafrika, med många stopp på vingårdar, kände jag att jag ville fördjupa mig i vinets värld.

Så Sydafrika är fortfarande favoriten?
– Sydafrika kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat. Viner från Österrike och Tyskland försöker jag alltid ha hemma och så blir det ju mycket Spanien såklart.


Wine Dog har idag ett stort fokus på Spanien och hittar de där små pärlorna som många andra importörer verka skynda förbi. Det är också en av Wine Dogs stora styrkor, små producenter med mycket bra och personliga viner.


Vad har ni för vision?
– Hashtaggen #ursprungspanien är något vi använder ofta. Vår nisch är Spanien, Katalonien, Mallorca och Galicien, men vi har 30 producenter från norr till söder. Vi tar in viner vi själva dricker, vi har varit på plats mycket. Vi erbjuder gärna blandlådor för att folk ska få bredda sig och upptäcka fler spanska viner.

Vad är den stora utmaningen med att jobba på den svenska marknaden?
– Systembolaget. Att vara liten och mäkta med administrationen och kostnaden som krävs för att sälja via Systembolaget är riktigt tuff. Med bas i Stockholm är det inte alltid lätt att hinna med att jobba andra delar av Sverige. Men nu börjar vi få fler restaurangkunder ute i landet vilket är jättekul.

Vilken är din bästa vinupplevelse?
– Det fylls ju alltid på med nya upplevelser. Men det måste ändå bli i mitt kära Katalonien när jag började jobba med vin på riktigt och sitter hemma hos Eva på Vega Aixala. Det är februari, brasan i deras lantliga utekök sprakar, hennes mamma står och lagar mat och jag sitter med hennes Caliu, Marselan/Syrah som fortfarande är en favorit. Då ler man och mår bra.  

Har du något favoritvin du vill pusha extra för?
– De vita Emmavinerna från Vega Aixala. En druva jag var den första att börja arbeta på den svenska marknaden med är den blå Sumoll från Penedès. Vi har viner på druvan från gårdarna Esteve i Gibert, Can Ràfols dels Caus och L’apical. Servera dem svala nu i sommar och du behöver inget annat.Vinliv tipsar!

Ribas Rosat

Elegant rosé med härliga toner av både kalla smultron, jordgubbar, röda bär, liten mineral släng med bra balans, medelfyllig karaktär och fin friskhet i avslut.

Passar perfekt till en grillad abborre som avnjutes med slungad potatis och citrusmajonnäs.

Nr 79361 169 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.