Topplista – 5 bästa starkvinerna på Systembolaget

Vintermörkret har lagt sig och det börjar bli kallt, riktigt kallt. Perfekt, tycker jag. För då åker starkvinet fram. Och det finns massor av gott att välja mellan. Vinliv har provat sortimentet och tipsar nu om de fem bästa.

Fino Inocente 37,5 cl, Flaska 750 ml, Nr 8202, 99 kr.

Friskt torr, fräsch med minerala inslag, gula äpplen, citron, nötter, kryddig och sval, precis som en riktigt bra fino ska vara. Perfekt till kokt torsk som serveras med hackade nötter och en citrussyrlig sås till.

Churchill’s Late Bottled Vintage 2017 37,5cl, Flaska 750 ml, Nr 8016, 109 kr.

En riktigt klassiker med inslag av både nötter, choklad, russin, julkryddor, eldig karaktär, plommon, blåbär med fin sötma, bra balans och en mycket lång eftersmak. Perfekt till desserter på choklad.

Gérard Bertrand Rivesaltes Ambré, 2004 37,5 cl, Flaska 750 ml, Nr 8381, 115 kr.

Markerad sötma, nötig, julkryddig, inslag av vita russin, vanilj, ljus choklad, mandarin, med tydlig mognadston och lång eftersmak. Perfekt till ostar, hårda med sälta och rinniga grönmögelvarianter.

Alburejo Oloroso 37,5 cl, Flaska 375 ml, Nr 8386, 89 kr.

Komplex, torr och närmast löjligt prisvärd med sina toner av choklad, farinsocker, torkade frukter, nötter, kaffe och knäck. Perfekt till en gryta på vilt där du häller i lite oloroso innan servering.

Rutherglen Classic Muscat 37,5 cl, Flaska 375 ml, Nr 6347, 199 kr.

Eldig med tydligt inslag av russin, torkad frukt, aprikos, torkade katrinplommon, nötter, kakao och mycket markerad knäckig sötma. Perfekt till en dessert på mandlar eller till crème brûlée.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.