Publicerat 19/1 - 2020

Smaklös druva världens mest populära

Världens bästa vitvinsdruva har ingen smak. Ändå odlas den i hela vinvärlden och tokhyllas av en enig kritikerkår. I synnerhet när det kommer till vinerna från Frankrike. 

Chardonnay är världens i särklass mest populära vitvinsdruva. Och den allra bästa. Alla tillverkare runt om i vinvärlden odlar den, eller skulle i alla fall vilja odla den. Bara förutsättningarna fanns. 

Och ändå har druvan ingen smak.

Jo, det är sant. Druvan saknar så kallade primäraromer, alltså de aromer och ofta smaker, som påminner om bär och frukt. Ändå blir resultatet stundtals imponerande. 

Stenhårt arbete bakom varje vin

Det är med andra ord inte konstigt att Chardonnay är världens mest odlade vitvinsdruva. Men för att få bra resultat krävs också stenhårt arbete.

Den var emellertid på dekis ett tag. Det fanns tidigare en vintrend, ABC, Anything But Chardonnay. Den innebar att vi fördruckit oss på druvan. Vi ville ha något annat. Men den trenden har väl aldrig känts så avlägsen som nu.

För Chardonnay överlevde sin största kris någonsin. 

Idag hittar vi den på över 200 000 hektar runt om i världen och tar därmed dubbelt så stor odlingsyta som exempelvis Sydafrikas sammanlagda odlingsareal. 

Vin från hela Frankrike

I Frankrike odlas den framför allt i de klassiska distrikten. Men det roliga är att nu hittar vi kvalitetsviner på Chardonnay från hela Frankrike. Dessutom i ett helt annat prisspann.

Klart alla älskar Chardonnay.

Och ändå är den smaklös?

Hemligheten bakom ett riktigt bra vin på Chardonnay är nämligen att veta vad man vill med druvan. Och när man väl vet det, då är det bara att kavla upp ärmarna.


Vinliv tipsar!

Maison Francoise Chardonnay

”Ett vin på 100 procent Chardonnay från Frankrike i massiv 1-litersflaska.

Vinet har en mycket druvtypisk frisk karaktär med inslag av både gröna äpplen, vit persika, mandarin och citron med liten ton av ekfat, vanilj och en medellång eftersmak i balanserad stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en smörstekt lax som serveras med rostade rotfrukter och en kryddig chutney på mango.”

Johan Franco Cereceda

Nr. 79907 • 89 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.