Smaklös druva världens mest populära

Världens bästa vitvinsdruva har ingen smak. Ändå odlas den i hela vinvärlden och tokhyllas av en enig kritikerkår. I synnerhet när det kommer till vinerna från Frankrike. Och numera även Nya Zeeland.

Chardonnay är världens i särklass mest populära vitvinsdruva. Och den allra bästa. Alla tillverkare runt om i vinvärlden odlar den, eller skulle i alla fall vilja odla den. Bara förutsättningarna fanns. 

Och ändå har druvan ingen smak.

Jo, det är sant. Druvan saknar så kallade primäraromer, alltså de aromer och ofta smaker, som påminner om bär och frukt. Ändå blir resultatet stundtals imponerande. 

Stenhårt arbete bakom varje vin

Det är med andra ord inte konstigt att Chardonnay är världens mest odlade vitvinsdruva. Men för att få bra resultat krävs också stenhårt arbete.

Den var emellertid på dekis ett tag. Det fanns tidigare en vintrend, ABC, Anything But Chardonnay. Den innebar att vi fördruckit oss på druvan. Vi ville ha något annat. Men den trenden har väl aldrig känts så avlägsen som nu.

För Chardonnay överlevde sin största kris någonsin. 

Idag hittar vi den på över 200 000 hektar runt om i världen och tar därmed dubbelt så stor odlingsyta som exempelvis Sydafrikas sammanlagda odlingsareal. 

Vin från hela Frankrike

I Frankrike odlas den framför allt i de klassiska distrikten. Men det roliga är att nu hittar vi kvalitetsviner på Chardonnay från hela Frankrike. Dessutom i ett helt annat prisspann.

Klart alla älskar Chardonnay.

Och ändå är den smaklös?

Hemligheten bakom ett riktigt bra vin på Chardonnay är nämligen att veta vad man vill med druvan. Och när man väl vet det, då är det bara att kavla upp ärmarna.

Nya Zeeland nytt favoritland för Chardonnay

Om man gillar viner på druvan Chardonnay kommer man att älska de viner som kommer från Nya Zeeland. Här görs vinerna eleganta, friska, närmast frivola. Som en blandning av Nya världen och Gamla världen, alltså den bästa av kombinationer.

Det handlar om vision, balans och förutästtningar. Att ta tillvara på dem och producera ett egenartat vin. Nya Zeeland har annars profilerat sig som Sauvignon Blanc-land, men Chardonnay ger industrin en annan tyngd.

Ocxh det intressanta är att Chardonnay blir mer och mer populär i landet. Dessutom både på Nordön och Sydön.

Som början på något stort.


Vinliv tipsar!

River Delta Chardonnay

“Vinet har en mycket fin balans, lite inslag av både fläder och rabarber, men sedan kommer de tropiska tonerna, smör, nöt, gula äpplen, litet kryddigt inslag och en härlig eftersmak med intensiv fruktighet. 

Det här vinet dricker jag gärna till en ugnsbakad havsabborre som serveras med rostade rotfrukter och en krämig, örtig och syrlig citrusbaserad sås. Servera vinet i större kupor och gärna 6 – 8 grader.”

Johan Franco Cereceda

Nr. 50611 • 109 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.