Publicerat 19/2 - 2020

5 fakta om Chardonnay som gör dig till vinexpert

1Vi börjar med ett klassiskt citat: ”Jag gillar inte Chardonnay, men jag äääääälskar Chablis…” Än idag kan man höra detta. Men det är ju helt galet eftersom allt vin i Chablis i norra Frankrike är tillverkat på just Chardonnay.

2Redan på 800-talet nådde det vita vinet från Bourgogne berömmelse. En stor del av anledningen ska ha varit att kejsaren Karl den Stores fru beordrade vinbönderna att producera mer vitt vin i området. Hon stod nämligen inte ut med att se rödvinsfläckarna i sin mans ymniga, vita skägg.

3Chardonnay älskar kött. Jo, det är sant. Vinerna får ofta en så pass komplex struktur och liten strävhet av fatlagring att de gifter sig till köttets proteiner. Men vill man ha en oslagbar kombo är det smörstekt fisk som gäller. Testa en piggvar som serveras med slungad potatis och citrussyrlig sås… Uj uj uj!

4Namnet Chardonnay kommer från romerskans Cardonnacum, en liten by i Bourgogne som av fransmännen senare kom att kallas just Chardonnay.

5Fram till 2002 var Chardonnay som personnamn närmast okänt. Men då tv-serien Footballer’s Wives började sändas 2002 i England, där en av de kvinnliga karaktärerna hette just Chardonnay, döptes samma år 65 flickor till Chardonnay. Chardonnay var en av fotbollsfruarna som bland annat inmundigade vitt vin frekvent, vitt vin på just Chardonnay-druvan.

Vinliv tipsar!

Cuvée Madame Bourgogne Chardonnay

Vitt vin på kultdruvan Chardonnay från franska Bourgogne, något som borgar för kvalitet.

Vinet har en fin karaktär av gröna äpplen, frisk ton, fin balans med citrustoner, mineral känsla, lite kola, aningen brynt smör i druvtypisk ton.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en ångkokt torsk som serveras med puré på sojabönor och slungad potatis med lätt citrussyrlig sås till. Eller bara som det är, alternativt till några tunna skivor lufttorkad skinka.

Johan Franco Cereceda

Nr 70303 • 119 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.