5 fakta om Chardonnay som gör dig till vinexpert

1Vi börjar med ett klassiskt citat: ”Jag gillar inte Chardonnay, men jag äääääälskar Chablis…” Än idag kan man höra detta. Men det är ju helt galet eftersom allt vin i Chablis i norra Frankrike är tillverkat på just Chardonnay.

2Redan på 800-talet nådde det vita vinet från Bourgogne berömmelse. En stor del av anledningen ska ha varit att kejsaren Karl den Stores fru beordrade vinbönderna att producera mer vitt vin i området. Hon stod nämligen inte ut med att se rödvinsfläckarna i sin mans ymniga, vita skägg.

3Chardonnay älskar kött. Jo, det är sant. Vinerna får ofta en så pass komplex struktur och liten strävhet av fatlagring att de gifter sig till köttets proteiner. Men vill man ha en oslagbar kombo är det smörstekt fisk som gäller. Testa en piggvar som serveras med slungad potatis och citrussyrlig sås… Uj uj uj!

4Namnet Chardonnay kommer från latinets Cardonnacum, en liten by i Bourgogne som av fransmännen senare kom att kallas just Chardonnay.

5Fram till 2002 var Chardonnay som personnamn närmast okänt. Men då tv-serien Footballer’s Wives började sändas 2002 i England, där en av de kvinnliga karaktärerna hette just Chardonnay, döptes samma år 65 flickor till Chardonnay. Chardonnay var en av fotbollsfruarna som bland annat inmundigade vitt vin frekvent, vitt vin på just Chardonnay-druvan.

Så här ska du tänka när du matchar Chardonnay och mat.

Vinliv tipsar!

Black Tower Chardonnay

“Vitt vin på druvan Chardonnay från Spanien i fantastiskt fin 1-litersflaska.

Vinet har en mjuk fruktighet med inslag av blommor, nötter, smör, citrus i balanserad stil, markerad fräschör med gröna äpplen och lite lime i avslut.

Det här vinet dricker jag gärna till en lax i ugn som serveras med rostade rotfrukter och en citrusbaserad, gräddig sås med lite pepprig finish. Eller till en skaldjurspasta. Gott!”

Johan Franco Cereceda

Nr. 79031 • 89 kr

Nästa artikel
Du sköna nya värld
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.