Lyckad kombo när druva möter alpland

Vad sägs om att kombinera ett av världens bästa vinländer med en av världens bästa druvor? För det är precis sådant vi kan förvänta oss av vinindustrin 2019.

Det gäller att hitta rätt. Att kunna kombinera på det där lilla extra viset. Och ha djup förståelse för det man gör.

Framgångsreceptet i vinvärlden har nästan överallt varit endruvsviner med namnet på druvan tydligt exponerat och en stundtals överdriven smakprofil. Lite all inclusive. Inte alltid så raffinerat men det har gått hem i stugorna.

Men vi skriver 2019, vi skriver större vinkunskap och nyfikna konsumenter. Vi refererar till ABC, Anything But Chardonnay/Cabernet Sauvignon och vill istället ha nytt, spännande. Gärna nya kombinationer.

Att Österrike tar sig an världens bästa druva, Pinot Noir, är därför fullkomligt naturligt. Med den vinkunskap producenterna i alplandet har och med de förutsättningar som finns… kan det bara gå åt ett håll.

Visst har Österrike framför allt producerat vita viner i världsklass. Först kom de vita söta, sedan de vita torra och nu kommer alltså de röda. Landets egna blå druvsorter är ju sedan tidigare Zweigelt, Blaufränkisch och Blauer Portugieser. 

Men att de allt oftare tillverkar vin på Pinot Noir är samtidigt naturligt, inte minst med tanke på att yttre förutsättningarna finns: både jordmån och klimat.

Ett nytt vinland? Nej, verkligen inte. Men massor av spännande vinnyheter.

Vi börjar med Pinot Noir.Vinliv tipsar!

Meinklang

Ett riktigt elegant och smakrikt vin från Österrike på den spännande druvan Pinot Noir, vinvärldens favorit. Dessutom till mycket bra pris.

Vinet är packat med rödbäriga toner, det är smakintensivt med bra balans, har en lätt kryddig ton och medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till en kalvschnitzel med koriander, sojabrynt smör, lime och ugnsbakad mandelpotatis.

Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv

Nr 75093 129 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.