Publicerat 15/3 - 2020

Fördubbling av rosévinsförsäljning på Systembolaget

Konsumtionen av rosévin når nya höjder i Sverige. Nu är vinet dessutom något vi gärna dricker året om. Börjar Sverige bli kontinentalt?

Våren! Nu kommer den! Och vad passar bäst till den om inte rosévin?

Sett till konsumtionen av det rosa vinet når den nya höjder. Nyligen publicerade siffror från Systembolaget skvallrar om en fördubbling av rosévinsdrickande i Sverige. Från lite drygt 4 miljoner liter vin under juni till augusti 2009 till det dubbla, 8 152 478 liter samma period 2019.

Och då har vi inte räknat med allt det rosévin vi dricker bortom dessa sommarmånader.

Rosévin kommer starkt

Trenden är i stort densamma på många andra marknader världen över. Många väljer rosévin framför i synnerhet det vita vinet och i Frankrike har rosévinskonsumtionen redan gått om konsumtionen av vitt vin.

Den allra största trenden i Sverige är att vi nu gärna dricker rosévin till mat. Detta innebär också en längre livslängd för det rosa vinet som tidigare till nästan 100 procent konsumerades under soliga, varma dagar under semestern. För visst är det så att Sverige håller på att bli kontinentalt.

Rosévinerna blir allt bättre

Den enkla förklaringen är att vinerna helt enkelt har blivit så mycket bättre. Att många producenter lyssnat på vad marknaden vill ha och ställer om produktionen och traditionen till nytänk.

Samtidigt har vinindustrin fått lite kritik för detta då många viner liknar varandra, både till färg och smak. Men marknaden är skoningslös och just nu är det ett lätt rosa vin med mineral ton och inslag av hallon och jordgubbar som gäller.

Frankrike bäst på rosévin

Den självklara referensen för många vintillverkare världen över är Frankrike. Även när det kommer till rosévinet. Eller kanske i synnerhet. Provence har alltid stått modell, men nu kommer flera områden i landet med prisvärda roséviner i den mycket efterfrågade stilen.

Den gamla regeln om vitt till fisk, rött till kött och rosé till allt däremellan, känns idag väldigt otidsenlig. Snarare gäller att prova sig fram och visst är vinet ett riktigt bra alternativ till både fisk och kött.

Rosa vinet fenomenalt till mat

Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba med friska smaker i köket. Låt rosévinet stå i centrum denna gång, börja med det och hitta sedan smakerna som matchar så där förunderligt väl.

Tänk en grillad kyckling som serveras med pressad potatis och en citrusbaserad sås… Hur gott som helst. Eller carpaccio på kalv eller nöt som man droppar lite citron på och river parmesan över… Sensationellt smarrigt. Eller varför inte en baconlindad torskrygg som smörsteks och serveras med en lättare sallad på tomat och rödlök… 

Rosa lyx, helt enkelt.

Vinliv tipsar!

Perfect Day Rosé

“Rosévin på box på en blandning av de bästa rosévinsdruvorna, Cinsault 30 procent, Grenache 30 procent, Syrah 30 procent och resterande Rolle.

Det här vinet dricker jag gärna till en halstrad tonfisk, en lättare kycklingsallad eller till några enkla snittar med skaldjur och fisk.”

Johan Franco Cereceda

Nr 72870 • 219 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.