Fördubbling av rosévinsförsäljning på Systembolaget

Konsumtionen av rosévin når nya höjder i Sverige. Nu är vinet dessutom något vi gärna dricker året om. Börjar Sverige bli kontinentalt?

Våren! Nu kommer den! Och vad passar bäst till den om inte rosévin?

Sett till konsumtionen av det rosa vinet når den nya höjder. Nyligen publicerade siffror från Systembolaget skvallrar om en fördubbling av rosévinsdrickande i Sverige. Från lite drygt 4 miljoner liter vin under juni till augusti 2009 till det dubbla, 8 152 478 liter samma period 2019.

Men det tar inte slut där. Under perioeden juni till och med augusti 2020 såldes 10 027 000 liter rosévin på Systembolaget vilket var en ökning på 23 procent jämfört med samma period 2019

Och då har vi inte räknat med allt det rosévin vi dricker bortom dessa sommarmånader.

Rosévin kommer starkt

Trenden är i stort densamma på många andra marknader världen över. Många väljer rosévin framför i synnerhet det vita vinet och i Frankrike har rosévinskonsumtionen redan gått om konsumtionen av vitt vin.

Den allra största trenden i Sverige är att vi nu gärna dricker rosévin till mat. Detta innebär också en längre livslängd för det rosa vinet som tidigare till nästan 100 procent konsumerades under soliga, varma dagar under semestern. För visst är det så att Sverige håller på att bli kontinentalt.

Rosévinerna blir allt bättre

Den enkla förklaringen är att vinerna helt enkelt har blivit så mycket bättre. Att många producenter lyssnat på vad marknaden vill ha och ställer om produktionen och traditionen till nytänk.

Samtidigt har vinindustrin fått lite kritik för detta då många viner liknar varandra, både till färg och smak. Men marknaden är skoningslös och just nu är det ett lätt rosa vin med mineral ton och inslag av hallon och jordgubbar som gäller.

Frankrike bäst på rosévin

Den självklara referensen för många vintillverkare världen över är Frankrike. Även när det kommer till rosévinet. Eller kanske i synnerhet. Provence har alltid stått modell, men nu kommer flera områden i landet med prisvärda roséviner i den mycket efterfrågade stilen.

Den gamla regeln om vitt till fisk, rött till kött och rosé till allt däremellan, känns idag väldigt otidsenlig. Snarare gäller att prova sig fram och visst är vinet ett riktigt bra alternativ till både fisk och kött.

Rosa vinet fenomenalt till mat

Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba med friska smaker i köket. Låt rosévinet stå i centrum denna gång, börja med det och hitta sedan smakerna som matchar så där förunderligt väl.

Tänk en grillad kyckling som serveras med pressad potatis och en citrusbaserad sås… Hur gott som helst. Eller carpaccio på kalv eller nöt som man droppar lite citron på och river parmesan över… Sensationellt smarrigt. Eller varför inte en baconlindad torskrygg som smörsteks och serveras med en lättare sallad på tomat och rödlök… 

Rosa lyx, helt enkelt.


Vinliv tipsar!

Miss Rosé by Camilla Läckberg

Ett av tre viner som Sveriges deckardrottning Camilla Läckberg nyligen lanserat, denna gång ett rosévin, Miss Rosé.

Vinet har en härligt rödbärig ton med inslag av lingon, smultron, jordgubbar i balanserat fruktig stil, medellång eftersmak med pigg fruktsyra och liten mineralton.

Det här vinet dricker jag en solig eftermiddag innan maten eller till en fräsch kycklingsallad med fetaost och picklad rödlök.

Johan Franco Cereceda

Nr 51584 • 229 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.