Därför skyddar frukten mot sjukdomar

Inte nog med att frukt är gott att äta, nyttigt, ofta doftar gott, är vackert att se på och dekorera saker med. Fytokemikalier är de färgämnena i frukt och grönsaker som gör dem både vackra och nyttiga. Dessa kemikalier har många intressanta och viktiga effekter och färgpigmenten ger oss människor skydd för olika åkommor.

Skydd mot solstrålarna

Färgpigmentet antocyanin finns i blåa, lila och mörkröda frukter liksom blåbär, björnbär, körsbär och jordgubbar. Dessa ger skydd mot solens UV-strålning, minskar risken för att få blodproppar och dement. 

Lykopen, som finns i bland annat röda frukter som tomater och vattenmelon, ger också ett skydd mot UV-strålning, har positiva effekter på huden och motverkar prostatacancer. 

Mer skydd…

Gula och orangea frukter, exempelvis morötter och citrusfrukter, innehåller färgpigmentet karotenoider, skyddar även dessa mot solens UV-ljus och stabiliserar samtidigt blodsockret samt skyddar kärlsystemet. 

Vita frukter, liksom äpplen och lök, består av färgpigmenten sulfider och flavonoider. Dessa stimulerar kroppens reningsenzymer, skyddar blodkärlen, motverkar inflammation, cancer och tidigt åldrande. 

Ännu mer skydd

I gröna frukter finns färgpigmenten klorofyll och sulforafan. Genom att äta broccoli, gröna bladgrönsaker och kålväxter blockerar dessa pigment cancerframkallande ämnen, stimulerar kroppens reningssystem och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.