Publicerat 11/12 - 2020

Vin till julbordet – godare än någonsin

Hur kombinera julbordets tusen smaker med dryck? Njae, det blir svårt, i alla fall om det ska vara en enda flaska på bordet. Hemligheten att möta julsmakerna med vin stavas snarare mångfald. Flera viner, helt enkelt. Det blir godare så.

Lantpaté, sill, rödbetssallad, julskinka, stark senap, griljerade revbensspjäll, löjrom, ägg, lutfisk, skaldjur, gravad lax, köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, kalvsylta, prinskorv, ris à la Malta, nötter, kalkon, rödkål, risgrynsgröt, vörtbröd, rökt lax, sillsallad, julkorv och så alla dessa ostar…

Det är det svenska julbordet med de kanske mest traditionella rätterna. De rätter som står på bordet i de flesta hem i Sverige. Sedan har vi ju influenser från andra kulturer, julkebab, kallskuret från Spanien, franska julostar, Mellanösterndolmar, belgiska julkorvar, ceviche från Peru. Listan blir lång som en norrländsk bordlöpare.

Samtidigt, oj så gott! Och får man till den där härliga kombon som både överraskar och ger den berömda synergieffekten, ja då har det varit värt alla ansträngningar.

Fler och fler väjer dessutom vin till julbordet och med tanke på det enorma utbud som faktiskt finns, är det inte ett dugg konstigt.

På Vinliv har vi ätit julbord sedan början på oktober och provat alla slags möjliga och omöjliga kombinationer. Några kombinationer, som sill och kraftigt rött vin, är mer en nära döden upplevelse än något annat. Men oj vad mycket annat gott vi hittade!

Här är våra vinfavoriter till det traditionella svenska julbordet, dignande av patéer, syltor, korvar, sill och löjrom…

Vinliv tipsar!

Castelgufo Bolgheri Vino Biologico 2017

Riktigt härligt rödtjut från Italien med komplexa toner och massiv frukt med fin strävhet och en avslutande fruktighet. Passar perfekt till julkorv, Jansons frestelse (!), lantpaté och köttbullarna.

nr 78464 • 209 kr
(ordervara) 

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2019

Ett mycket trevligt allroundvin från Tyskland med tydlig sötma och en balanserande, citrusfrisk syra som gör vinet mycket användbart för julbordet. Bäst till julskinka med söt senap, ostar men också överraskande bra till den salta, feta maten som både lax och vissa julkorvar.

nr 5810 • 109 kr 

Meinklang Prosa 2019

Bubblande rosa lyx i fruktig, rödbärig stil med inslag av jordgubbar, blodapelsin, röd mango, stenfrukter i torr, frisk stil. Passar perfekt till julskinka som serveras med rödbetssallad.

nr 74015 • 109 kr
(ordervara)

Ken Forrester Cabernet Sauvignon 2018

Snyggt förpackad röding från Sydafrika med inslag av choklad, svarta vinbär och lite julkryddor. Riktigt gott till kalvsylta och julkorvarna och till lantpatén med cumberlandsås och cornichoner.  

nr 2502 • 99 kr

Oddbird Spumante

Klart det ska stå ett alkoholfritt bubbel på julbordet. Och det för att det är så gott, inte för att det måste. Passar med sin karaktär av krusbär och honungsmelon perfekt till fisk, skaldjur, hårdostar, lutfisk och som välkomstskål.

nr 19019 • 79 kr

Meinklang Naken Grüner Veltliner 2019

Torrt, friskt vin med kryddiga toner, inslag av både blommor, päron, örter, gula äpplen i mycket välbalanserad stil. Optimalt till gravad eller kallrökt lax som serveras med kokt potatis eller kryddstark julkorv.

nr 70361 • 119 kr
(ordervara)

Manoella 2015

Riktigt vasst rött vin från Portugal med skön kryddig ton, choklad och röda bär i balanserad stil. Det perfekta vinet till de griljerade revbensspjällen som med sin söta ton möter fruktigheten i vinet.

nr 70492 • 179 kr
(ordervara)

Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner 2019

Torrt friskt vitt vin från Österrike med massor av fruktighet, kryddiga toner och rejäl fräschör. Passar allra bäst till den gravade laxen, lutfisken eller julskinkan med kokt rödkål.

nr 6287 • 119 kr

Alvarinho Contacto 2019

Välskapt vitt vin på älsklingsdruvan Alvarinho (Albariño i Spanien) från Portugal med massor av lime, gröna äpplen och stenfrukter som är klockrent till skaldjuren, lax i alla former och sillsallad.

Nr 6707 • 120 kr

Heartwood Organic Wine Zinfandel 2019

Smakrikt rött vin med sötfruktiga toner, choklad, björnbär och mynta som matchar julbordets alla julkorvar, patéer och köttbullarna. Servera gärna vinet en smula svalt.

nr 80419 • 89 kr

Tio Diego Amontillado

Smakintensiv sherry från södra Spanien som med sin torkade fruktkaraktär, sälta och eldiga ton är riktigt bra till allt från sill, Jansons frestelse till patéerna och hårdosten. Underbara synergier väntar den som vågar. Servera ca 12 grader.

nr 98029 • 229 kr