Prestigedruva bakom Basilicatas egensinniga viner

Italien rymmer en mångfald viner. Inte minst tack vare den stora mängd egensinniga kvalitetsdruvor landet gömmer. Dags att kika extra på Aglianico, ofta kallad södra Italiens Barolo.

Visst känner vi till Piemonte, Toscana och Veneto, den gyllene vintriangeln i Italien. Och visst, här har det producerats viner i tusentals år, viner som  satt triangeln på kartan som några av de bästa områdena i världen. Helt förtjänt dessutom. Förutsättningarna finns, men som vanligt gäller att ta till vara på dem. Och det gör flera av triangelns fantastiska producenter.

Kvalitet och egensinne

Men det finns samtidigt ett helt annat Italien, där det också produceras fantastiska viner, med både komplexitet och lagringsbarhet. Toppområden som inte fått samma erkännande internationellt som andra vindistrikt. Men det kanske bara är en tidsfråga. För sett till kvalitet – och egensinne! – är det framför allt ett område och en druva som står inför sitt stora internationella genombrott: Basilicata och Aglianico.

Först regionen, sedan druvan. 

Alltså: Basilicata är en region i södra delen av landet inklämt mellan Kalabrien, Kampanien, Apulien och Medelhavet i söder. Aglianico är en blå druvsort som i sina bästa stunder ger komplexa viner, lagringsbara med massiv fruktighet, markerad strävhet, pigg fruktsyra och karaktärer som choklad, plommon, tobak, kryddor och mörka bär.

Södra Italiens Barolo

Tillsammans ger dessa två, region och druva, storslagna viner i händerna på en handfull producenter som verkligen satsat ambitiöst. Och visst stämmer smeknamnet södra Italiens Barolo mer än väl, i synnerhet om man ser till de synergier region och druva ger.

Samtidigt, druvan kan vara högavkastande och traditionellt har man alltid skördat hellre stora volymer än dragit ner på uttaget. I hela Europa har man ofta fått betalt för mängd och inte kvalitet. Så omställningen har varit en smula svajig.

Men nu är man där. Stora viner som dessutom inte kostar i närheten av vad norra Italiens viner gör. 

Känslan för det unika

Nu har druvan dessutom blivit så uppmärksammad av vinproducenter runt om i världen att vi hittar den även både i Kalifornien och i Australien.

Men det kan vara bra att komma ihåg: Basilicatas viner har ett stort egensinne, en unik prägel som kommer från jordmån, klimat, läge på vingårdarna och producenternas känsla för just detta unika.

Basilicata. Aglianico. Italien. Svårt att motstå.

Vinliv tipsar!

Teodosio

”Extraordinärt rött vin från Basilicata i södra Italien på druvan Aglianico, lagringsbart i fem, tio år. Går att dricka idag, men slå upp i karaff och låt lufta i någon timme.

Vinet har inslag av julkryddor, mörka bär, plommon, fat, örter en markerad strävhet i mjuk stil, det är komplext och har riktigt fin balans med lång eftersmak.” 

Nr 2458 119 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.