Vinliv tipsar! Kombinera öl både till och i maten!

Äntligen går vi mot varmare tider. Har vi tur skiner solen flera timmar om dagen och ljuset håller sig kvar sent i på småtimmarna. Trots att vintern har sin charm är vi gissningsvis många som tar tag i ett och annat med nya krafter när årstiderna skiftar. 

Vi blir bättre på att ta en AW med vännerna, sysselsätter oss utomhus, håller oss vakna längre och energin liksom frodas.

Klassikerna kummel i ölfrityr

Oavsett hur du spenderat din dag är det likväl viktigt med en stämningsfull kväll och god mat. Vad passar då inte bättre än en iskall öl ackompanjerad med en Beer battered fish, eller kummel i ölfrityr som man säger på gatumatsvenska? 

Inte nog med att öl i matlagning kan ge god smak och en härlig färg, ölens kolsyra bidrar dessutom, specifikt i frityrsmet, till en luftig och fluffig konsistens. 

Mums!

Beer battered fish

Ingredienserna du behöver är följande: 

  • 500g färsk Kummel
  • 2 dl öl (ljus lager)
  • 2 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kycklingfond
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk oregano
  • ½ tsk nymalen svartpeppar
  • En nypa salt
  • Olja
  • Tillbehör (exempelvis potatis, sallad och sås)

Börja med att tillreda frityrsmeten. Pressa vitlök och blanda med en nypa salt, oregano, svartpeppar, dijonsenap, kycklingfond och bakpulver i en skål. Vispa, häll i mjölet och fortsätt sedan röra om försiktigt.

Skär upp fisken i bitar. Använd en tjockbottnad kastrull och värm upp olja. Mängden olja ska kunna täcka hela fiskbiten när den väl läggs i (om oljan tar slut är det bara att fylla på med mer). Du kan kontrollera att oljan är lagom varm genom att lägga en liten klick av frityrsmeten – den ska fräsa men inte brännas!

Doppa alla fiskbitarna helt i frityrsmeten och lägg sedan varsamt ner en i taget i oljan. När fisken fått en gyllene färg är den klar.

Duka upp, gärna utomhus om vädret tillåter, och servera med valfritt tillbehör, exempelvis kokt potatis eller pommes frites och majonnäs eller remouladsås. Glöm inte den kalla ölen! 

Njut!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.