Osttjuvar är vi allihopa – eller?

“Say cheeeese” säger fotograferna på engelska när de vill se ett leende på människorna som ska porträtteras. Cheese är även det engelska ordet för ost. 

Försäljningen av ost världen över ökar i takt med att vi, tja, hittar fler och fler orsaker till att äta denna goda mejeriprodukt som kommer i en mängd smaker och former. 

Ostens rätta smak och kvalitet

En äkta ostälskare vet vart den ska vända sig för att få rätt smak och kvalitet på osten den söker och den vet även vilka ostar som passar bäst till vad – annan mat, mackor, marmelader, vin, glass eller bara ska ätas rakt upp och ned som den är.

Tips för den desperata ostälskaren

Den som vill fördjupa sina kunskaper eller kort och gott njuta av olika ostsorter och veta lite mer om historien och få smakerna förklarat för sig kan snabbt och enkelt boka in sig på en ostprovning. 

Eller så kan man ju, om man är mindre kräsen eller kanske snarare mer desperat och sugen, gå ned till närmsta matbutiks charkdisk och be om ett och annat smakprov.

Den lukrativa, svarta ostmarknaden

Men det finns faktiskt ytterligare en väg att gå, en som kanske inte är allmänt välkänd och inte heller lika sexig, men kanske desto mer spännande och trots allt väldigt lukrativ. Den svarta ostmarknaden. 

Bland den ost som produceras årligen rapporteras hela 4% som stulen. Dessa osttjuvar stjäl inte främst för egen konsumtion och eget gottande utan majoriteten av osten säljs vidare till affärer och restauranger. 

Mozzarella-stöld för en halv miljon

Men hur illa kan det egentligen vara och hur mycket pengar kan det handla om undrar du kanske nu? Jo, år 2019 arresterades två män för att under en tvåårsperiod ha stulit mozzarella värd omkring 500 000 kr!

Say cheeeese?

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.